Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Iz Njemačke se vratio u domovinu i pokrenuo biznis: U Bosni se bolje diše, oni koji su otišli znaju o čemu govorim

Preporučeno

Mujo je sada jedini prijavljeni u svojoj firmi, ali kako kaže, uskoro, kada u proljeće bude potreba za ozbiljnijim poslovima, uposlit će i pomoćne radnike.

Da se može živjeti i raditi u svojoj zemlji, primjerom dokazuje i mladi Mujo Šahman iz Vlasinja nadomak Jajca. Nakon što je živio i radio u Njemačkoj i Švicarskoj, ovaj dvadesetdvogodišnjak odlučio je pokrenuti vlastiti posao u rodnom mjestu u čemu mu je pomogao i poticaj Općine Jajce.

Prije pet mjeseci, nakon što su mu odobrena početna sredstva, Mujo je registrovao građevinski obrt „Šahman“. Za sada je jedini prijavljeni u svojoj firmi, ali kako kaže, uskoro, kada u proljeće bude potreba za ozbiljnijim poslovima, uposlit će i pomoćne radnike.

Upravo se čita:  Danas ističe rok za BiH da podnese listu reformi i uzme milijardu eura
Mujo Šahman/ COD Jajce

– Posla zaista ima, ne mogu se žaliti. Već sam odradio projekte na području općine Jajce i Mrkonjić Grada, a dogovoreni su i novi poslovi za proljeće. Ovaj zanat naučio sam od svog oca, a dodatno sam se usavršio radeći u inostranstvu. Posla se ne bojim i radim najbolje što mogu, a zadovoljne mušterije najveća su mi nagrada i preporuka za nove poduhvate, rekao je Mujo Šahman.

Upravo se čita:  Bećirović s ambasadorima Kvinte, EU i OHR-a: BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom

U jeku odlaska mladih koji jedinu alternativu za bolji život vide u odlasku iz zemlje, Mujo kaže:

“Razumijem mlade koji odlaze, ali prije nego se odluče na taj korak trebali bi razmisliti i pokušati pokrenuti posao u svojoj zemlji. Činjenica je da su nam neophodni stručni majstori, zidari, tokari, vodoinstalateri i ostale vrste zanata. Posla ima i živjeti se može. Ne mogu razumjeti mnoge ljude koji se u sopstvenom gradu ustručavaju raditi pojedine poslove, ali u inostranstvu rade sve i svašta, i to po nekoliko poslova. Razumijem da je kod većine ključni faktor novac koji se zaradi, ali u Bosni se bolje diše, puna su pluća i mirna duša, oni koji su otišli najbolje razumiju o čemu govorim, za kraj je rekao Mujo.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas