Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Dramatična promjena vremena: Dolazi ledena fronta s Arktika

Autor:24sata.hr

Preporučeno

Hladna fronta prvo će pogoditi Island koji će zabilježiti temperature i do 16 stepeni niže od uobičajenih temperatura za april.

Hladna fronta s Arktika donijet će i do 16 stepeni niže temperature od uobičajenih za ovo doba godine. Prognostičari najavljuju i veliki mraz koji bi mogao ozbiljno naštetiti vegetaciji.

Dramatična promjena vremena počinje od ponedjeljka. Arktička hladna fronta pogodit će Skandinaviju, Veliku Britaniju i Irsku, a potom se proširiti na središnju Europu i Mediteran, najavljuje portal Severe Weather Europe.

Snježne mećave mogle bi pogoditi Alpe i zahvatiti Balkan već u utorak, a očekuje se i mraz koji bi mogao naštetiti vegetaciji koja je zbog toplog vremena već procvjetala.

Upravo se čita:  Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Nastavak je to vremena koje još od veljače ide ‘gore-dolje’. U kasnoj veljači bilježili smo rekordno visoke temperature za taj mjesec i pojavu saharskog pijeska nad Europom, a potom je sredinom ožujka Europu opet zahvatio hladni val.

Posljednjih dana ožujka opet su zabilježene visoke temperature.

Međutim, s arktičkom frontom dolazi i nova promjena vremena. Prognostičari je nazivaju čak i historijskom jer smatraju da će neke dijelove Europe doslovno zalediti u proljeće, a i ovakve hladne fronte s Arktika nisu uobičajene za travanj.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Hladna fronta prvo će pogoditi Island koji će zabilježiti temperature i do 16 stepeni niže od uobičajenih temperatura za april.

Već na Uskrs snježne mećave pogodit će Norvešku, a navečer će zahvatiti i Škotsku te potom spuštati na ostatak Velike Britanije.

Prognostičari kažu kako će se fronta širiti jako brzo prema ostatku Europe pa u ponedjeljak već zahvatiti i Njemačku. Potom će se spuštati prema ostatku Europe i u utorak zahvatiti Balkan, piše 24sata.hr.

Kako piše portal, neke vremenske simulacije pokazuju da bi sjevernu Italiju, zapadnu Sloveniju i Hrvatsku mogle zahvatiti impresivne količine snijega za ovo doba godine.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

Prvo će početi s kišom, ali će se vrlo brzo pretvoriti u snijeg koji će padati i na jadranskoj obali. Procjenjuje se i do 30 centimetara snijega na nekim područjima na Balkanu, ponajviše u Sloveniji i Hrvatskoj.

Vrlo niske jutarnje temperature. U četvrtak ujutro na sjevernom Balkanu ponovo će biti moguće blizu -10 ° C, potencijalno još niže prema jugu kroz dijelove Hrvatske, Bosne i Crne Gore.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas