Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Potrošačka korpa u Federaciji manja za 20 KM: Prosječna plata u i dalje ne pokriva ni 50% minimalnih životnih troškova

Preporučeno

Prema posljednjim podacima koje je objavio Federalni zavod za statistiku prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec april 2021. iznosila je 990 KM i za 6,00 KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu.

Savez samostalnih sindikata izračunao je iznos sindikalne potrošačke korpe za juni 2021. godine. U odnosu na mjesec maj ona je jeftinija za 21,72 KM, a ukupni iznos je 2.042,34 KM.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Upravo se čita:  Metalci i trgovci protestnim šetnjama u borbi za svoja prava: Kad će bolji život za radnike?

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 44,6 posto, stanovanje i komunalne usluge 15,2 posto, higijena i održavanje zdravlja 6,4 posto, obrazovanje i kultura 6,4 posto, odjeća i obuća 14,7 posto, prijevoz 6,8 posto, te održavanje domaćinstva 5,9 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Prema posljednjim podacima koje je objavio Federalni zavod za statistiku prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec april 2021. iznosila je 990 KM i za 6,00 KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Prema tome, pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 48,47 posto.

S druge strane, treba podsjetiti da ove brojke ne izražavaju potpuno tačno stanje stvari u BiH. Primjera radi, na jučerašnjem protestu zaposlenika u institucijama BiH, predstavnici Sindikata su naveli kako je njihova plata već deset godina zakucana na iznosu od 450 KM, što je otprilike tek 25% pokrivenosti potrošačke korpe.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas