Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Bajram Šerif Mubarek Olsun svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti

Preporučeno

Bajram je radost za srce i dušu svih vjernika islamske vjeroispovijesti, koji se dijeli sa porodicom, rodbinom, komšijama, prijateljima i svim ljudima dobre volje.

Kurban-bajram traje četiri dana. Naziva se još i hadžijski, jer se u Meki obavlja hodočašće, a hadž je jedna od pet osnovnih dužnosti muslimana, koji je trebaju obaviti barem jednom tokom života, ako im to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

Prema muslimanskim propisima, nakon klanjanja bajram-namaza, tradicionalno se prinosi žrtva – kurban, a kurbansko meso odvaja se na tri dijela. Jedan je namijenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurban-bajram je blagdan žrtvovanja svega prolaznog, materijalnog, lošeg, beskorisnog, zarad približavanja Bogu.

Svima koji obilježavaju ovaj praznik redakcija portala Bh-index želi da ga provedu u dobrom zdravlju, porodičnoj sreći, miru i blagostanju, te da šire ljubav i povjerenje.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

U nadi da će dani koji dolaze donijeti više radosti i zadovoljstva – Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas