Petak, 17 svibnja, 2024

U Švicarskoj uhapšena tri pjevača koji su došli kao turisti a nastupali bez radne vize!

Preporučeni sadržaj

Preporučeno

Budući da je Švicarska država Šengena, ako zabrani tri pjevača, njima također automatski više neće biti dozvoljen ulazak u bilo koju drugu zemlju koja je dio šengenskog prostora.

Trojica albanskih potpisnika uhapšena su u Švajcarskoj nakon što se saznalo da su koristili svoje privilegije bezviznog ulaska u svrhu nastupa bez radne vize.

Tri pjevača, identificirane kao Don Phenom, Soni Malaj i Sinan Vllasaliu, uhapsila je švicarska policija tokom rutinske kontrole, prenosi SchengenVisaInfo.

Trojica pjevača su uhapšena nedugo prije nego što su izašla na binu da bi nastupila, a zatim su poslata u pritvor.

Kako prenosi Top Channel, Labinot Rexha, još jedan pjevač koji ima švicarsko državljanstvo, podijelio je vijest o hapšenju tri albanska pjevača.

Rexha je rekao da su tri pjevača zadržana u pritvoru 48 sati i takođe je objasnio razloge hapšenja.

Upravo se čita:  Njemačka povukla s tržišta suhe vrganje porijeklom iz Srbije - tvrde da su rizik po zdravlje

On je rekao da su pjevači, kojima je dozvoljen ulazak u šengenski prostor bez vize samo za kraće boravke u turističke svrhe, prekršili pravila korištenjem ulaska za posao.

Don Fenom i Soni Malaj imaju albanske pasoše, dok Sinan Vlasaliu ima kosovski pasoš.

Obje zemlje, Albanija i Kosovo, imaju sporazum o bezviznom režimu sa EU koji dozvoljava njihovim građanima da uđu u šengenski prostor za boravak do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Međutim, u skladu sa sporazumom o bezviznom režimu, strancima nije dozvoljeno da obavljaju poslove vezane za posao.

Upravo se čita:  Htio više, pa se prevario: Penzioner mora vratiti čak 160.000 KM u zavod za mirovinsko osiguranje

U ovom konkretnom slučaju, tri pjevača su morale posjedovati radnu vizu kako bi ušle u Švicarsku radi nastupa na koncertu.

Pjevači rizikuju da im bude zabranjen ulazak u Švicarsku

U skladu sa sadašnjim pravilima koja imaju zemlje Šengena, oni koji krše vizne propise rizikuju da se suoče sa oštrim ograničenjima.

Iako švajcarske vlasti još nisu dale nikakav komentar o ovom pitanju, tri pevača rizikuju da im bude zabranjen nastup i ulazak u Švajcarsku do deset godina.

Budući da je Švicarska država Šengena, ako zabrani tri pjevača, njima također automatski više neće biti dozvoljen ulazak u bilo koju drugu zemlju koja je dio šengenskog prostora.

Upravo se čita:  Htio više, pa se prevario: Penzioner mora vratiti čak 160.000 KM u zavod za mirovinsko osiguranje

Međutim, švajcarske vlasti tek treba da donesu zvaničnu odluku o tome, jer bi pevačima mogla biti izrečena samo novčana kazna.

Ranije su švicarske vlasti za SchengenVisaInfo rekle da svi oni koji se zateknu da rade u zemlji bez odgovarajućeg odobrenja podliježu udaljenju i kažnjavanju zatvora do jedne godine .

Isti su naglasili da vlasti vrše redovne inspekcije kako bi se uvjerile da niko ne krši pravila i ne radi u zemlji bez radne dozvole ili drugog potrebnog ovlaštenja.

Izdvajamo

Izdvajamo

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK i izdali 28 prekršajnih naloga

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla u 36 inspekcijskih nadzora na području Tuzlanskog kantona, zbog utvrđenih...

Još vijesti za vas