Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Vlada FBiH odobrila smanjenje cijene prirodnog gasa

Preporučeno

Nadzorni odbor kompanije BH-Gas d.o.o. Sarajevo dobio je danas saglasnost Vlade FBiH na Odluku o novoj cijeni prirodnog gasa.

Tako će od septembra veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivna privredna društva u FBiH iznositi 0,754 KM po standardnom kubnom metru (bez PDV-a).

To je, u odnosu na sadašnju cijenu od 0,82 KM po kubnom metru, pojeftinjenje od 8,04 posto. Veoma bitan utjecaj na cijenu ima mjesečna dinamika i struktura potrošnje prirodnog gasa.

Iako je 2012. karakterizirala stagnacija, odnosno blago smanjenje nabavne cijene gasa, to nije utjecalo na pozitivan finansijski rezultat, ali je umanjilo visinu iskazanog gubitka u poslovanju.

Nabavna cijena gasa formira se za svaki kvartal u godini na temelju prethodnog devetomjesečnog prosjeka kretanja svjetske cijene mazuta i dizel goriva.

Stoga su se tek u trećem kvartalu ove godine stekli uvjeti za smanjenje prodajne cijene.

Treba očekivati dao će cijena prirodnog gasa ostati ista i u slijedećem kvartalu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Arhiv
Arhiv

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas