Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Porezna uprava FBiH zapečatila stomatološku ordinaciju ‘Bičakčić’, ”Aquarius caffe”…

Preporučeno

U četvrtak u poslijepodnevnim i noćnim satima Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine izvršila je kontrolu obveznika fiskalizacije na području Kantona Sarajevo.

U ovoj aktivnosti kontrolisane su privatne stomatološke ordinacije, privatne zdravstvene ustanove i ugostiteljski objekti na osnovu saznanja da rade bez odobrenja, da ne poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o doprinosima te da angažuju neprijavljene radnike.

Kontrole su planirane i izvršene na osnovu prijava građana te obavještajno-istražnih podataka inspektora Porezne uprave.

Inspektori Porezne uprave FBiH kontrolisali su ukupno 13 obveznika fiskalizacije i zapečaćeno je sedam objekata i to UR Caffe bar ”Trendy”, UR ”Sport klub Bošnjak”, Dr. ”Alender”, UR Caffe bar ”Bar Flay”, ”Aquarius caffe”, UR ”Villa Saraj” i SUR Konoba ”San”. Kod kojih su utvrđene nepravilnosti neevidentiranja prometa i rad ‘nacrno’.

Rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti izdata su u tri kontrole. Radi se o objektima PSO ”Bičakčić”, PSO ”Pirović” i Restoran ”Pod lipom”.

Postupak privremenog zatvaranja objekata će se nastaviti ukoliko navedeni porezni obveznici ne otklone utvrđene nepravilnosti u roku od 24 sata.

U toku kontrola zatečeno je 14 neprijavljenih radnika (rad ‘nacrno’).

Prekršajni nalozi izdati su u svim slučajevima u kojim su utvrđene nepravilnosti u radu. U jednom slučaju zatečen je strani državljanin u radnom mantilu za kojeg se u toku inspekcijskog nadzora nije moglo pouzdano utvrditi da li je radno angažovan zbog čega je ovaj slučaj predat na daljnje postupanje Ministarstvu sigurnosti BiH – Odjelu za strance.

Iz Porezna uprava FBiH skreću pažnja obveznicima fiskalizacije da su se do sada izricale minimalne kazne propisane zakonom. Međutim, u svim slučajevima ako obveznik ponovi isti prekršaj za koji mu je već izrečena sankcija, u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima po sudskom odlučivanju, može se izreći veća novčana kazna koja iznosi i do 20.000 KM za pravne subjekte, a za odgovorno osobu u pravnom subjektu i do 3.000 KM.

– Obavještavaju se obveznici fiskalizacije da će Porezna uprava u narednim danima nastaviti kontrole istim intenzitetom na području Federacije i da će se kontrolisati svi obveznici fiskalizacije, bez obzira da li su već kontrolisani – saopćila je Služba za odnose sa javnošću Porezne uprave FBiH.

Ilustracija
Ilustracija

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas