Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Samo trećina nezaposlenih aktivna u traženju posla

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Projekt zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizuje uz finansijsku podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju, objavio je rezultate anketiranja klijenata javnih službi za zapošljavanje.

Prema istraživanju provedenom na reprezentativnom uzorku u biroima za zapošljavanje Doboj i Novo Sarajevo, samo trećina od ukupnog broja prijavljenih nezaposlenih je aktivna u traženju zaposlenja, dok su dvije trećine nemotivirane ili nezainteresovane za pronalazak posla.

Naime, u Birou Doboj tek 26 posto anketiranih svakodnevno ili povremeno prati objavljene oglase i prijavljuje se na njih, dok je u Novom Sarajevu taj broj nešto viši i iznosi 41 posto, navode iz YEP-a.

Analiza starosne strukture ukazuje na zabrinjavajuće veliku neaktivnost osoba iznad 30 godina: u Doboju je čak 73 posto njih neaktivno, dok je u Novom Sarajevu taj postotak 53.

U Doboju je neaktivnost primjetna čak i među osobama u dobi do 30 godina i iznosi 57 posto, dok je u Novom Sarajevu njihova neaktivnost na razini od 29 posto.

Pored podataka o rijetkom prijavljivanju na objavljene oglase, na neaktivnost značajnog broja nezaposlenih ukazuju i podaci o malim procentima osoba koje su u posljednjih 12 mjeseci pohađalE kurseve s ciljem unapređenja vlastitih znanja i vještina (samo šest posto u Doboju i 13 posto u Novom Sarajevu,) kao i skoro zanemarljivi procenti osoba koje su bile uključene u volonterski rad (tri posto u Doboju i sedam posto u Novom Sarajevu).

Rezultati istraživanja ukazuju da je zadovoljstvo klijenata javnih službi za zapošljavanje na relativno zadovoljavajućem nivou.

U Novom Sarajevu je 39 posto korisnika zadovoljno pruženom uslugom, dok je 34 posto njih indiferentno, ali i dalje se ne izjašnjavaju kao nezadovoljni.

U Doboju je brojka zadovoljnih natpolovična i iznosi 53 posto, dok je broj neodlučnih 28 posto.

Ova ocjena je, međutim, usko vezana za očekivanja nezaposlenih od službe, a istraživanje ukazuje da su korisnici usluga službi dominantno koristili samo tri usluge: osiguranje prava na zdravstveno osiguranje, izdavanje potvrda, zahtjeva i ostala administracija, te novčane naknade.Stoga se može zaključiti da klijenti zadovoljstvo iskazuju pruženim administrativnim uslugama.

Zaključci istraživanja podvlače potrebu proširivanja usluga javnih službi za zapošljavanje, posebno u smjeru uspostavljanja kvalitetnog savjetodavnog rada sa nezaposlenim osobama, te na aktivan rad sa poslodavcima, kako bi službe za zapošljavanje postale efikasnije u svom osnovnom mandatu – posredovanju pri zapošljavanju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas