Četverogodišnji dječak Smajo Ćesir umro u najstrašnijim mukama

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučerje pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić počelo suđenje za monstruozno ubistvo četverogodišnjeg dječaka Smaje Ćesira, koje se desilo u Hadžićima u Sarajevu 25. februara ove godine.

Za ubistvo i zlostavljanje nesretnog dječaka terete očuha Saliha Arnautovića, njegovu nevjenčanu suprugu i dječakovu majku Enu Lipu, te dječakovog djeda i nanu Emira i Muniru Lipu. Optužnica Saliha Arnautovića i Enu Lipu tereti za ubistvo četverogodišnjaka na okrutan i podmukao način.

Tužiteljica Ivana Petković pročitala je optužnicu iznijevši monstruozne detalje na koje niko od prisutnih u sudnici nije mogao ostati ravnodušan.

Ona je rekla da Arnautovića terete i za krivično djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika, te za nanošenje teških povreda, a Ena Lipa i za nanošenje lakših povreda, dok djeda i nanu Emira i Muniru Lipu terete za nasilje u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povreda.

Prema tužbenim navodima, dječak je pretučen u porodičnoj kući u Hadžićima (Ulica Garovci), nakon čega je preminuo od udaraca koje su mu nanijeli očuh i majka, a što je, uz brojne teže i lakše povrede, rezultiralo krvarenjem u mozgu. Kako se u optužnici navodi, dječak je bio izložen sistematskom zlostavljanju koje su nad četverogodišnjakom provodili članovi njegove porodice, nanoseći mu fizičku i psihičku bol i patnju samo zato što su smatrali da liči na biološkog oca.

Dječaka su držali zatvorenog u kući i rijetko mu dopuštali da izlazi, tjerali su ga da sjedi pod stolom ili spava, udarali šakama i nogama po cijelom tijelu i glavi, nanosili mu povrede tvrdim i oštrim predmetima kao što su makaze, kaiš, oklagija, vruć vosak…

U zlostavljanju djeteta prednjačio je Arnautović, koji ga je u najmanje dva navrata, nakon što je dječak odbio da ga zove “babo”, šamarao, udarao šakama u prsa i hvatao za vrat, ali su ga i ostali članovi porodice tukli.

Jednom prilikom ga je u noćnim satima podigao iz kreveta, nakon čega mu je vezao ruke i noge kaišem, te ga tako držao određeno vrijeme. Drugi put, također u noćnim satima, skinuo mu je garderobu i stavio krpu u usta, nakon čega mu je upaljenom svijećom kapao vosak po cijelom tijelu, čak i po genitalijama i tom prilikom koristio kliješta.

Majka Ena, navodi se u optužnici, je svaki put bila prisutna kada je Arnautović zlostavljao dijete, ali nije ništa učinila da ga zaštiti, a i sama ga je više puta tukla rukama, nogama, kaišem, oklagijom, te ga vukla rukama za genitalije.

Kobnog dana, stoji u optužnici, Arnautović ga je šakama udarao u prsa, od čega je mališan udarao glavom i tijelom o zid i pod, te povratio i izvršio veliku nuždu, nakon čega ga je majka ponovo udarila kaišem po glavi, a očuh nastavio udarati šakama u prsa sve dok dječak, trpeći velike fizičke i psihičke bolove, nije izgubio svijest.

Ena je iz kuhinje donijela kašiku i vodu, te polila Smaju, dok mu je očuh kašikom otvorio usta. Dječak je počeo da krklja i povraća, nakon čega je ponovo izgubio svijest. Udarci koje su Ena i Salih tog dana zadali dječaku rezultirali su, pored mnogobrojnih težih i lakših povreda, krvarenjem u mozgu koje je prouzrokovalo otok mozga i pritisak na važne centre, a što je, navodi se u optužnici, dovelo do gušenja, odnosno smrti djeteta.

Petkovićeva je kazala da će optužbe biti potkrijepljene odgovarajućim dokazima. Dodala je da će u toku procesa dokazati da su Ena i Salih krivi za smrt Smaje Ćesira, te da je dječak tri i po godine monstruozno mučen.

Branitelji optuženih, advokati Indira Karahodžić, Omar Mehmedbašić, Izet Baždarević i Sadik Hota najavili su da će se očitovati nakon što dobiju dokazne prijedloge tužiteljstva.

Inače, ovaj slučaj, koji je izazvao osude javnosti, otkriven je nakon što je dječaka sa smrtonosnim povredama u Dom zdravlja u Hadžićima dovezao njegov djed Emir Lipa. Zbog sumnje da se radi o nasilnoj smrti policija je tada uhapsila sve članove porodice Lipa, a potom i Arnautovića.

Obdukcijom je utvrđeno da je dječak preminuo od posljedica udaraca tupim predmetom u glavu. Međutim, pronađeni su i tragovi koji su ukazivali na to da je dječak i ranije bio fizički zlostavljan.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 17. septembra, kada će biti otvoren dokazni postupak saslušanjem prvih svjedoka optužbe oca Suada Ćesira, Zijada Ćesira i dajdže Kenana Lipe.

Ovo ubistvo zgrozilo je javnost u BiH i regionu, a veliko interesovanje medija vlada za tok ovog suđenja, tako da je juče u sudnici u Sarajevu početku ovog procesa prisustvovao veliki broj novinara i snimatelja.