Mnogi ga smatraju herojem: Kako je Hasan Jašarević prevario ubicu Nermina Sulejmanovića

Hasan Jašarević iz Bosanskog Šamca jučer se u Gradačcu oči u oči susreo s krvnikom Nerminom Sulejmanovićem.

– Sjedim ja na fotelji i kontam gde ću u lov za vikend. Kad čujem neku škripu točkova ispred radnje. Crni “BMW”. I on pravo iz auta u moju radnju. Go do pasa. Krvav. S pištoljem u ruci. Veli mi svu municiju 9 milimetara mi daj. Sekunde su to. Razmišljam šta ću i skontam daću mu startnu municiju. Šest kutija sam mu dao. On to zgrabi i napolje. Jedna kutija mu ispade na izlazu. Krvava ostala, rekao je Hasan.

On je jučer mijenjao svog sina čija je prodavnica

– U trenutku kada je boravio u prodavnici, zaista nisam osjetio strah. Taj osjećaj se pojavio naknadno. Bojao sam se da će se vratiti kada shvati da sam mu izdao zapravo ‘lažnu‘ municiju koja njemu ne može služiti. Brzo sam ušao u kuću, zaključao sam se i smirio unuku koja je bila sa mnom. Kontaktirao sam i sina kako bi mogao obavijestiti policiju, ističe Jašarević.

Ubica se nije vraćao. Odvezao se nedaleko u jednu vikendicu nedaleko od grada. Tamo je snimio posljednje obraćanje. Kada ga je OBA locirala, specijalci MUP TK su krenuli u akciju i opkolili ga. Nermin Sulejmanović je, zatim, pucao sebi u glavu. Policija je pored njega pronašla pet kutija startne municije, prenosi Srpskainfo.
Većina bh. javnosti Jašarevića danas smatra herojem jer je izvjesno spriječio nastavak krvavog pohoda. Međutim, ovaj 77-godišnjak koji je strastveni lovac i ribolovac, sebe ne smatra takvim.

– Ja sam sasvim običan čovjek, koji iznad svega voli BiH. Bivši sam logoraš, dva tri puta su me izvodili na strijeljanje, ali sam se uvijek uspijevao izvući živ. U svemu ovome me samo bilo strah da će se on vratiti, da će mi napasti na kuću, a da ja onda moram upotrijebiti vatreno oružje. Jer, kako pucati u čovjeka, rekao je Jašarević za bh. medije.

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović, koji je počinio trostruko ubistvo, počevši od svoje nevjenčane supruge Nizame Hećimović, već je prijavljivan policiji za nasilje u porodici.

On je ubio je svoju suprugu ispred vikendice u mjestu Sibovac, nedaleko od Gradačca, dok je njihova kćerka ležala u lokvi krvi i plakala.

Kako se moglo vidjeti na uznemirujućem snimku koji je sada obrisan, on je pitao nesrećnu ženu zašto ga je prijavila policiji, a ona je odgovorila da se bojala za sebe i dijete.Nakon što je pretukao i ubio svoju nevjenčanu suprugu, Nermin je ubio još dvoje ljudi, oca i sina (23), turske državljane, Džengiz Ondera i Džengiz Denisa. U krvavom piru je ranjena i majka, tačnije supruga ubijenih, koja se nalazi u životnoj opasnosti na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju u Tuzli.