Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

0

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve to dovelo je do otpuštanja radnika. Iz Vlade RS-a najavljuju pomoć, ali kakvu konkretno – nisu željeli da otkriju.

Posljedice globalne ekonomske krize najviše su se odrazile na industriju tekstila, kože i obuće u RS-u. Proizvodnja je u prva dva mjeseca smanjena za oko 14 posto. Otpušteno je blizu 300 radnika. Vlasnici preduzeća kažu da ovako lošu situaciju ne pamte.

– Ako pogledate procente, koliko je smanjen izvoz, a koliko je smanjen broj zaposlenih, veliki broj radnika privrednici još drže u firmi a nisu dovoljno zaposleni. To breme odgovornosti, uglavnom, nose privredni subjekti. Imam mnogo godina. Dugo sam u ovoj branši, ovako tešku situaciju nismo nikada imali, ističe Radovan Pazurević, direktor firme Sanino Derventa.

Nije ugrožena samo ova oblast. Kriza u Evropi dovela je domaću privredu u gotovo bezizlaznu situaciju. Ne ohrabruju ni trenutni trendovi na tržištu – naznaka za oporavak nema.

– Prioritetne mjere u ovom trenutku moraju biti mjere koje će sačuvati ekonomiju RS-a u ovako teškim vremenima: smanjenje negativnih uticaja ekonoske krize, tehnološki razvoj, obrazovanje i tehnološki razvoj radnika. To će biti nešto na čemu ćemo raditi u bdućem periodu, kaže Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS-a, piše FTV.

S problemima su upoznali i nadležne. Iz Vlade RS-a obećavaju pomoć, ali o konkretnim mjerama ne govore.

– Ako pokrenemo priču šta je to konkretno – ove tri grane imaju trenutno određene povlastice kod plaćanja poreza i doprinosa, pa će to izazvati određene probleme. Ne želim to, zaista, i zbog njih i zbog vlade da uradim, ali sam rekao da će to biti na zadovoljstvo svih, i radnika i vlasnika, ali i budžeta Vlade RS-a, poručuje Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva RS-a (SNSD).

U najvećem problemu su izvozno orijentisane firme, jer su narudžbe iz inostranstva značajno smanjene. Podsjećamo i da je u RS-u već došlo do zatvaranja firmi iz oblasti tekstilne industrije. Primjer je „Mila tekstil“ iz Prijedora.

Severina danas slavi 52. rođendan: Prestala sam čekati da će me neko spasiti

0

Pjevačica Severina Vučković danas slavi 52. rođendan. Tom prilikom uputila je poruku fanovima na društvenim mrežama tekstom o svom životu.

– Volim slaviti rođendane, bilo moje ili tuđe. Slaviti rođendan za mene je slaviti život kojeg sam dobila na dar. Dar koji, kad dobiješ, ima tri opcije. Možeš u njemu uživati i krojiti ga po svom i ispuniti sav svoj potencijal, Božji dar i misiju. Ili ga pokloniti nekom da ti ga organizira, ali po njegovim pravilima… Ili pustiti da ga voda nosi. Te druge dvije opcije mi nisu bile drage (iako nije da nije bilo pokušaja ).

Izabrala sam ovo prvo, krojim ga po svom i uživam u svakom danu, bez obzira na okolnosti i izazove koji zaustavljaju, vuku za rukav, podapinju noge, vježbaju sposobnosti i testiraju živce. Daju ti testove koje moraš riješiti, a život svake godine daje završnu ocjenu. Po tome sam odlikaš – navela je Severina.

Dodala je da je njena odluka bila hoće li stati ili hrabro nastaviti živjeti punim plućima, bez obzira na razne okolnosti i teške izazove.

– Hoću li maknuti ruku koja mi poteže rukav i koračati dalje u punoj punini življenja. Prestala sam čekati da život bude lak, prestala sam čekati da će me netko spasiti. Suočila sam se s teškim činjenicama i zbog toga imam nevjerojatan život. Na kojem sam zahvalna i koji me iz dana u dan uči da sve lekcije koje mi je pružio, bilo loše ili dobre, nisu ništa drugo nego jedna super škola iz koje kao osoba mogu rasti, a rastom mirno i sa znatiželjom prihvaćati daljne lekcije koje mi on donosi.

Veselim im se, kao i ovom danu kad sam rođena i koji me stalno podsjeća na to koliko je život dragocjen. Sretna sam što i radim posao koji uveseljava druge, jer za to sam stvorena – da iz tuge razvučem osmijeh, da pomažem(o) drugima i učinim(o) im život što je moguće ljepšim – poručila je pjevačica.

Zahvalila se porodici i prijateljima na bezrezervnoj podršci “i kad se slavi i kad se tuguje”.

– Opasna je to armija. Možda previše palamudim, al’ ovo su ti dani. Hvala svima na brojnim čestitkama. Volim vas – zaključila je Severina.

Ministar Hurtić priskočio u pomoć nakon saobraćajne nesreće kod Kladnja

0

U Kodu Kladnja dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su povrede zadobile dvije žene, kćerka i majka. Nesreću je izazvalo vozilo marke Nissan koje se prevrnulo zbog klizavog terena, ali srećom, žene nisu teže povrijeđene.

Na licu mjesta se našao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sevlid Hurtić, koji se vraćao s poslovnog puta.

Ministar Hurtić i njegova pratnja su se zaustavili kako bi pomogli povrijeđenima.

SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

0

Srpska demokratska stranka održava sjednicu Glavnog odbora u Doboju, nakon koje će biti i zvanično poznato na koji način, bez tekućeg računa ova stranka namjerava izaći na izbore.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević potvrdio je na press konferenciji da se razmišlja i o ’’krajnjoj’’ varijanti, odnosno da bi SDS na Lokalne izbore mogao pod nazivom ’’SDS Volja naroda’’.

Istakli su da opcija gašenja SDS-a ne postoji, ali da se razmišlja o svim izlaznim strategijama.

-Sve će zavisiti od izbornih pravima, rekao je Miličević novinarima.

Značajne savjete u kompleksnoj situaciji dao je, kako je Miličević istakao, bivši predsjednik Mladen Bosić.

Ova stranka otpustila je 37 radnika, kojima su podijeljene knjižice i savjetovano im da svoja radna prava potraže na birou.

Problemi su nastali zbog gašenja tekućeg računa SDS-a koji je od 2004. godine na američkoj crnoj listi.

Glavni odbor SDS raspravlja o novonastaloj situaciji odnosno o Informaciji usljed gašenja transakcionog računa SDS, realizaciji zaključaka sa predhodne sjednice Glavnog odbora kao i o prijedlozima Pravilnika o radu Aktiva mladih i Aktiva žena SDS.

Glavna tema sastanka je ipak izlazak SDS na izbore i prevazilaženje situacije u kojoj se našao SDS nakon odluke o blokadi stranačkog računa od strane Sjedinjenih američkih država odnosno Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC).

Jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je ugašen 27. marta 2024. godine, čime je njeno finansiranje dovedeno pod znak pitanja, a 37 zaposlenih je ostalo bez svojih zakonito zarađenih plata, jer je prekinut radni odnosi za sve zaposlene službenike u SDS, zaključno sa 31. martom 2024.

Naime, SDS je jedina politička partija koja se nalazi na crnoj listi Kancelarije za kontrolu strane imovine.

Fuada nema od utorka, supruga Mevlida moli za pomoć: “Bolestan je od prošle godine”

0

Potrage za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem nastavlja se i danas. Njemu se se svaki trag gubi od 16. aprila, kada je posljednji put viđen ujutro pri izlasku iz kuće na Vratniku u Sarajevu.

Fuadova supruga Mevlida Hadžihasanagić moli sve građane da ukoliko ga primijete ili dođu do bilo kakvih saznanja da jave na broj mobitela 061 165 884 ili najbližoj policijskoj stanici.

– Fuad ima 78 godina i dementna je osoba. U momentu nestanka nosio je naočare s crnim okvirom, a bio je odjeven u kariranu košulju i sivu gornju i donju trenerku. Na nogama je imao bijele klompe drvenog đona. Sijede je kose, srednje konstitucije, visok oko 1,70 metara – kazala je Hadžihasanagić.

Do sada se u potragu za Fuadom osim policije uključila i Gorska služba spašavanja, ali naznaka ili nekog traga još uvijek nema na terenu.

– Posljednji put sam ga vidjela 16. aprila kada je oko pet sati izašao iz kuće. Bolestan je od prošle godine i konstatovana mu je teška demencija. Zahvalna sam svim prijateljima, komšijama koji uz Gorsku službu spašavanja tragaju za Fuadom. Međutim, još uvijek mu nema traga. Zato sam se odlučila da putem medija apelujem za pomoć u nadi da ću ga što prije pronaći – poručila je Hadžihasanagić.

Preminula u porođajnoj sali: Ovo je porodilja, majka četvero djece ukopana je u svom selu, Tužilaštvo vodi istragu o smrti

0

Zdravstveni centar Vranje još uvijek se nije oglasio zvanično saopštenjem o smrti porodilje koja je prije nekoliko dana preminula u porođajnoj sali nakon komplikacija nastalih tokom porođaja.

Dr Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra Vranje u kome je preminula porodilja, u izjavi za jednu televiziju, istakao je da je ova ustanova, nakon tragičnog događaja, uradila sve po protokolu koji nalaže Ministarstvo zdravlja.

Porodilja X.A. (37), majka četvoro djece, sahranjena je u petak u selu Ašane kod Preševa.

Porodica preminule porodilje, uprkos gubitku, „veoma je zahvalna ljekarima koji su uspjeli da spasu bebu“, kaže porodični prijatelj.

On dodaje da je pokojna X.A., kako je njemu poznato, imala probleme sa srcem.

– Koliko sam ja upoznat imala je navodno neke zdravstvene probleme. Neki od njenih članova porodice su bili prisutni sve vrijeme u bolnici i po mojim saznanjima bilo je dva ili tri ginekologa, par anesteziologa, kardiolog ali usljed problema nisu mogli da joj spase život. Znam da je porođaj vodio doktor Dragan V. i da navodno nemaju zamerke na njegov rad. Njen suprug radi u Švedskoj i koliko sam upoznat, zahvalni su što su doktori ipak uspjeli da spasu dijete – kaže ovaj čovjek iz okoline Preševa.

Više javno tužilaštvo u Vranju potvrdilo je da bi u nedjelju trebalo da bude saslušan doktor Veličković.

Zatražena je obdukcija porodilje u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu. Utvrđuju se okolnosti kako je porodilja preminula. U Zdravstvenom centru u Vranju urađena je unutrašnja kontrola, klinička i sudsko-medicinska obdukcija.

Očekuju se rezultati, a o svemu je obavješteno Ministarstvo zdravlja, prenosi Blic.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju oglasio se za medije

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju, Saša Đorđević rekao je da je do smrti porodilje i majke četvoro djece došlo usljed komplikacija prilikom porođaja.

Kako je objasnio, do smrti je došlo nakon porođaja, usljed kardiovaskularnih komplikacija, a tužilaštvo nije obavješteno, jer nije u pitanju nasilna smrt.

– Formirali smo komisiju za unutrašnju kontrolu i provjeru kvaliteta rada. Ministarstvo je imenovalo zdravstvenog inspektora, koji će doći 22.4. u vanrednu kontrolu, vanredni nazor tako da smo sve ono što smo trebali da preduzmemo, vezano za ovaj slučaj, uradili po protokolu Ministarstva zdravlja. Ovdje se ne radi o nasilnoj smrti, ovdje se radi o komplikacijama poslije porođaja – rekao je jutros dr Đorđević za “Prva TV”.

Neobični krugovi na nebu zbunili građane: Evo o čemu se tačno radi

0

Stanovnici iz okolice Zagreba i Zagorja ostali su u čudu nakon što su, kako opisuju “bijele linije iscrtale plavo nebo”. Drugi govore kako nešto slični nisu nikad vidjeli.

No čini se kako je krivac za bizarnu kulisu već pronađen.

Na stranici Flightradar, nebom sjeverne Hrvatske, jedan avion je u jutarnjim satima u nedjelju, 21. aprila, preletio i ‘iscrtao‘ krugove.

Riječ je o avionu Beech B200C Super King Air belgijske kompanije ASL group koji je završio let oko 11 sati, prenosi Jutarnji.

Iz kompanije Air Service Liege potvrdili su za 24 sata kako se radi o njihovom avionu koji se inače koristi za prijenos signala na sportskim događajima.

U nedjelju, 21. aprila, u toku je završni dan WRC-a u Hrvatskom zagorju.

Uloge se mijenjaju: Dio Bosne i Hercegovine koji je jučer prošao dobro, sutra će biti na najvećem udaru vremenske promjene

0

Naredna noć u Bosni i Hercegovini donijet će djelimično razvedravanje sa zapada. Zbog toga su na Facebook stranici BH Meteo upozorili građane na pojavu mraza.

Dijelove BiH ova vremenska neprilika “pogodila” je i jučer ujutro, a zanimljivo je što će se sada istok i zapad zemlje naći u “obrnutim ulogama”.

Sutra će, naime, na udaru mraza najviše biti Krajina, dok će istočna Bosna proći bez ovih problema, dok je situacija jučer ujutro bila u potpunosti obrnuta.

– Na grafičkom prikazu u prilogu okvirna situacija sa mrazom sutra ujutru. Najhladije u tamno plavim oblastima uz temperature većinom -4 do 0°C, u planinskim krajevima do -8°C.

Nešto povoljnija situacija očekuje se prema istoku zemlje. Tamo će se oblačnost najduže zadržati, navode iz BH Meteo.

Objavljeni detalji ubistva Banjalučanina na Manjači: Drvenom letvom Rodoljubu zadao više udaraca po glavi od kojih je preminuo

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka predložilo je Okružnom sudu da odredi pritvor Draženku Raduloviću (41) iz banjalučkog naselja Kola zbog sumnje da je ubio sugrađanina.

Nakon što mu je oštećeni čiji su inicijali R.V. 19. aprila oko 1.30 časova u mjestu Kola razbio vjetrobransko staklo na automobilu, osumnjičeni je drvenom letvom zadao više udaraca oštećenom po glavi naijevši mu povrede od kojih je preminuo, piše Srna.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora zbog vanrednih okolnosti, jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža, koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja i posljedice, te bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo prijetnjom narušavanja javnog reda, odnosno uznemiravanjem javnosti, naveli su iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

O prijedlogu za određivanje mjere pritvora odlučiće sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci.

Iz Policijske uprave Banjaluka juče je saopšteno da je tijelo Rodoljuba Vasiljevića pronađeno u petak, 19. aprila u 6.35 časova u blizini osnovne škole u banjalučkom naselju Kola.

Obdukcijom, koja je izvršena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske, utvrđeno je da je smrt lica R.V. nastupila nasilno, kao posljedica više nanesenih udaraca tupim predmetom u glavu.

U saopštenju policije navedeno je i da su, prema naredbi sudije Okružnog suda u Banjaluci, 19. aprila pretreseni stan i automobil koje koristi D.R. i tom prilikom pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela.

Putnici u nevjerici posmatrali dramu pri povratku iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu: Vozač autobusa se potukao sa putnikom zbog pasoša

0

Prije nekoliko sedmica dogodio se fizički obračun između vozača autobusa i putnika koji su se zajedno vraćali iz Njemačke za Bosnu i Hercegovinu piše portal Crna-Hronika.

Svađa je navodno nastala zbog pasoša, a ostali putnici su bili svjedoci nemilog događaja. Drama u autobusu oko pasoša nastala je kada je putnik na lokaciji između granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine izgubio pasoš (GP Šamac).

Putnik, sa vozačem ali i ostalim prisutnim osobama u autobusu su zajedno tražili pasoš kojeg nisu mogli pronaći. Sa carinskom kontrolom, cijela drama trajala je oko 90 minuta.

Kako piše isti portal, dvije putnice su pronašle pasoš između dva sjedišta, te su se tu tenzije smirile sve do prve pauze u Bosni i Hercegovini, gd‌je je prvo putnik napao vozača, pa je vozač fizički uzvratio.

Ostali putnici su sve to sa nevjericom posmatrali a jedan od njih uspio je snimio dio događaja. Nakon verbalnog ali i fizičkog obračuna, putnik i vozač nastavili su dalje prema krajnjoj lokaciji.

Prodavala garderobu preko interneta: Sudi joj se zbog utaje poreza

0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u koordinaciji sa Osnovnim javnim tužilaštvom, izvršili su hapšenje žene (31) zbog osnovane sumnje da je izvršila četiri krivična djela poreska utaja.

Prema saopštenju Policijske uprave Valjevo, osumnjičena se tereti da je od januara 2020. do novembra 2023. godine prodavala garderobu putem interneta kupcima u Srbiji.

Robu je slala kurirskom službom, a novac od prodaje primala je pouzećem, izbjegavajući plaćanje poreza i oštetivši državni budžet za više od 11.800.000 dinara.

Osumnjičena je privedena osnovnom javnom tužiocu u Valjevu uz krivičnu prijavu, dok je podnesen prijedlog za određivanje pritvora.

Također, protiv pet osoba iz Valjeva, starosti između 29 i 67 godina, podnijete su krivične prijave zbog sumnje da su pomagale u izvršenju krivičnog djela poreska utaja.

Mijenjaju se “pravila igre”: Šta će biti sa dječijim dodatkom?

0

Izmjene Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom promovišu socijalnu pravdu

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je i u proceduru pušta izmjene i dopune Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom. Izmjene obuhvataju 10 članova i usmjerene su na unapređenje postojećih zakonskih rješenja i rješavanje problema u implementaciji zakona.

Među ključnim izmjenama su redefiniranje pojma porodice, preciziranje obračuna prihoda po članu porodice umjesto po članu zajedničkog domaćinstva, te priznavanje prava na dječiji dodatak djeci oboljeloj od malignih bolesti bez obzira na prihode njihovih porodica. Ove izmjene su važne jer promovišu socijalnu pravdu i osiguravaju dodatnu podršku najranjivijim članovima društva, saopćeno je iz Ministarstva.

Također, predložene su i dodatne restriktivne mjere kako bi se suzbile zloupotrebe, posebno u privatnom sektoru.

“Imajući u vidu da se u praksi pojavio problem pribavljanja ažurnih podataka o prihodima članova zajedničkog domaćinstva, posebno iz poreznih evidencija, ocijenjeno je potrebnim postojeći model obračuna prihoda precizirati i učiniti fleksibilnijim na način da se on ne obračunava za članove zajedničkog domaćinstva, nego za članove porodice. Nadalje, određena unapređenja trenutnog zakonskog rješenja u pogledu obračuna prihoda predviđena su odredbom kojom je utvrđeno da se prilikom obračuna prihoda u obzir ne uzimaju prihodi ostvareni tokom mjeseca koji je neposredno prethodio mjesecu u kojem je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava. Time je prevaziđen problem nemogućnosti nadležnih poreznih institucija da dostave toliko ažurne podatke, što značajno utiče na vremensku dinamiku rješavanja podnesenih zahtjeva za ostvarivanje prava”, pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Hit na društvenim mrežama: Pjevao u autobusu 14 sati na putu od Sarajeva do Beča

Društvenim mrežama se širi viralna snimka iz autobusa na putu od Sarajeva do Beča u kojem je jedan stariji gospodin “počastio” putnike pjesmom – i to punih 14 sati vožnje.

“Željan sam Bosne i rodnog kraja, tebe stara majko i tvog zagrljaja. Hoću da se vratim svega mi je dosta, volim moju Bosnu, tu mi srce osta”, pjevao je stihove Šabana Šaulića, no to nije bilo jedino što se našlo na njegovom repertoaru.

“Nema koja mu nije pala na um za 14 sati vožnje”, piše u videu koji je pregledan više od 776 hiljada puta u dva dana otkako je objavljen.

“Ljudino, ja bih tebe zaključao u WC-u”, “To, kralju”, “Živ i zdrav bio”, “Možda ga boli zub” i “Samo rokaj, majstore. Tko neće slušati, može izaći”, neki su od komentara.

Nakon toga, objavljen je i drugi dio putovanja koje će putnicima sigurno ostati u pamćenju.

“Uz prijevoz, solistički koncert gratis, plus šuplje priče od kolijevke pa do groba priredio nam je nas dragi čikica. Živ bio al’ se ne ponovio”, piše uz snimku.

@irhadskopljak1

Centrotrans Sarajevo-Beč

♬ original sound – Irhad

Bliži se 1. maj: Janje od 15 kilograma košta 345 KM!

0

Dok će značajan broj bh. građana prvomajske praznike iskoristiti kao svojevrstan mini odmor i otputovati na brojne destinacije širom Evrope, pa i one egzotične, dotle će većina ostati vjerna tradiciji i Praznik rada provesti na nekim od omiljenih izletišta.

Ta proslava u prirodi, kraj rijeka i jezera, te na planinama, u društvu porodice, rodbine i prijatelja, nezamisliva je bez roštiljskih specijaliteta, ali i janjetine na ražnju piše Avaz.

Međutim, sudeći prema cijenama, prvomajska trpeza će ove godine biti najskuplja do sada. Posebno se to odnosi na janjetinu, koju domaći proizvođači prodaju po cijeni između 23 i 25 KM po kilogramu. Tako prosječno janje od 15 kilograma košta 345 KM!

Kada je riječ o domaćem tržištu, janjadi skoro da nema, budući da se, kako su nam kazali iz „Ekoprodukta“ Borci, proizvodnja u BiH sve više smanjuje. Prednjači uvoz svih vrsta mesa, pa tako i janjetine, a što značajno diktira cijenu. Tako se kilogram janjetine u mesnicama prodaje po cijeni od 30 KM po kilogramu.

Situacija nije značajno bolja ni kada je riječ o drugim vrstama mesa, pogotovo proizvodima koji se upotrebljavaju za roštilj. Omiljeni ćevapi su u odnosu na prošlu godinu po kilogramu skuplji u prosjeku za dvije KM i mogu se pronaći od 14,75 do 18 KM. Sudžukice koštaju najmanje 16 KM po kilogramu, a pileći batak u marinadi je osam KM, dok su marinirani fileti 14 KM, a teleći ražnjići više od 20 KM.

Ni cijene povrća kojim se mnogi vole „zasladiti“ s roštilja ili ga spremiti za salatu nije jeftino. I povrće je u poređenju s prošlom godinom značajno skuplje.

Tako je za kilogram gljiva potrebno izdvojiti čak 9 KM, dok su lani koštale 7 KM. Cijena mladog luka iznosi najmanje 3,5 KM, dok je kilogram prošle godine bio ispod 3 KM. Svježi paradajz je u odnosu na lani skuplji za pola marke i košta 3,5 KM. Jedino su paprike jeftinije u odnosu na godinu ranije i mogu se pronaći po cijeni od 2,5 KM, dok su lani bile 4 KM.

Prema posljednjim statističkim podacima, nivo cijena u februaru ove godine viši je za 12,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 20,8 posto. Iznos potrošačke sindikalne korpe za mart je skoro 3.000 KM, a gotovo polovina se odnosi na hranu.

Kada je riječ o pićima, raspon cijena gaziranih sokova kreće se od dvije KM pa naviše, a nude se i posebna pakiranja u limenkama, gdje šest komada košta šest KM.

Puna sarajevska Zetra sa Brenom u glas pjevala “Jugoslovenku”

0

Sarajevska Zetra bila je prepuna ljubitelja lika i djela Lepe Brene. Dok se njeni obožavatelji večeras spremaju za drugu noć u ovoj dvorani, još se sumiraju utisci nakon sinoćenjeg druženja.

Najviše ovacija Brena u Zetri dobila je tokom izvođenja pjesme “Jugoslovenka”.

Pogledajte kako je to izgledalo.

Turneja “Imam pesmu da vam pevam” nastavlja se dalje po gradovima regiona, a Brena obećava koncerte koji će biti pravo putovanje kroz vrijeme i emocije, spajajući generacije koje su odrasle uz njene pjesme.

Detalji pronalaska otete djevojčice u BiH, uskoro se vraća majci u Njemačku

0

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je pronalazak djevojčice koja je bila žrtva trgovine ljudima. Tužitelj iz Odjela za krijumčarenje i trgovinu ljudima koordinirao je aktivnosti sa Službom za poslove sa strancima i Graničnom policijom BiH. Detaljne analize tijekom kontrole robe i putnika na graničnom prijelazu Brod dovele su do otkrića i identifikacije žrtve međunarodne trgovine ljudima.

Zahvaljujući članovima Službe za poslove sa strancima, kao i Graničnoj policiji BiH te drugim relevantnim institucijama i agencijama, šestogodišnja djevojčica iz Afganistana, žrtva krijumčara ljudima, bit će ponovno s majkom sutra. Prema BHT1, Služba za poslove sa strancima potvrdila je da je djevojčica nasilno pokušana prokrijumčariti od strane svog oca.

Rade Kovač, načelnik Sektora operativne podrške u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je kako je otac prethodno, koji je imao boravišnu dozvolu u Njemačkoj, doveo dijete u Bosnu i Hercegovinu i, prijeteći svojoj supruzi da će nauditi i sebi i djetetu, pokušao je razdvojiti dijete od supruge. Međutim, uz suradnju s Tužiteljstvom BiH i Interpolom, služba je prepoznala slučaj te je ta osoba zaustavljena pri izlasku iz BiH. Lice je procesuirano sukladno zakonodavstvu BiH. U tom kontekstu, prepoznavši opasnost po dijete, odvojili smo dijete od roditelja i smjestili ga u sigurnu kuću. U suradnji s vlastima Njemačke i majkom koja se nalazi u Njemačkoj, uspostavili smo takav kontakt da će majka doći u BiH i preuzeti svoje dijete.

Igor Jurić, otac nestale i ubijene petnaestogodišnje Tijane Jurić, ističe da svaki trenutak ima važnost kad se radi o nestanku. Naglašava da nestanak treba shvatiti vrlo ozbiljno, a društvo u cjelini treba raditi na preventivnim mjerama.

“Postoje i maloljetnički brakovi, postoji prodaja djece radi usvajanja. To su sve vidovi trgovine djecom i nažalost svjedoci smo da u Europi i u našoj zemlji to nije rijedak slučaj. Na žalost, svako nestalo dijete je previše. Kada izgubite, kada se izgubi život djeteta, besmisleno je pričati o tome postoji li pravedna kazna za takav život”, rekao je Jurić.

Stručnjaci se slažu da su djeca najranjivija kategorija i da traume koje dožive su trajne. Dodaju kako bi uspostava sustava Amber Alert znatno pomogla policiji u slučajevima nestanka djece.

“Ta prva pomoć koja bi poslužila i pomogla policiji, gdje bi građani svojim informacijama doprinijeli rješavanju takvih slučajeva. Općenito, problem trgovine djecom je vrlo izražen, posebno u siromašnim tranzicijskim zemljama”, rekao je Edo Muratbegović s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e.

“Učinkovite mjere u tom smislu trebale bi biti kazneno zakonodavstvo, koje predviđa maksimalne moguće mjere za one koji zloupotrebljavaju djecu na taj način. Bilo da je riječ o njihovim roditeljima, a vrlo često su roditelji uključeni u to, ili oni koji su profesionalno uključeni u to”, dodao je sociolog Srđan Vukadinović.

Podsjećaju kako se djeca koja se prodaju zloupotrebljavaju na razne načine, u svrhu prosjačenja, činjenja kriminalnih djela, ali i seksualnog iskorištavanja.

300 radnika u RS-u ostalo bez posla

0

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve to dovelo je do otpuštanja radnika. Iz Vlade RS-a najavljuju pomoć, ali kakvu konkretno – nisu željeli da otkriju, piše FTV.

Posljedice globalne ekonomske krize najviše su se odrazile na industriju tekstila, kože i obuće u RS-u. Proizvodnja je u prva dva mjeseca smanjena za oko 14 posto. Otpušteno je blizu 300 radnika. Vlasnici preduzeća kažu da ovako lošu situaciju ne pamte.

– Ako pogledate procente, koliko je smanjen izvoz, a koliko je smanjen broj zaposlenih, veliki broj radnika privrednici još drže u firmi a nisu dovoljno zaposleni. To breme odgovornosti, uglavnom, nose privredni subjekti. Imam mnogo godina. Dugo sam u ovoj branši, ovako tešku situaciju nismo nikada imali – ističe Radovan Pazurević, direktor firme Sanino Derventa.

Nije ugrožena samo ova oblast. Kriza u Evropi dovela je domaću privredu u gotovo bezizlaznu situaciju. Ne ohrabruju ni trenutni trendovi na tržištu – naznaka za oporavak nema.

– Prioritetne mjere u ovom trenutku moraju biti mjere koje će sačuvati ekonomiju RS-a u ovako teškim vremenima: smanjenje negativnih uticaja ekonoske krize, tehnološki razvoj, obrazovanje i tehnološki razvoj radnika. To će biti nešto na čemu ćemo raditi u bdućem periodu – kaže Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS-a.

S problemima su upoznali i nadležne. Iz Vlade RS-a obećavaju pomoć, ali o konkretnim mjerama ne govore.

– Ako pokrenemo priču šta je to konkretno, ove tri grane imaju trenutno određene povlastice kod plaćanja poreza i doprinosa, pa će to izazvati određene probleme. Ne želim to, zaista, i zbog njih i zbog vlade da uradim, ali sam rekao da će to biti na zadovoljstvo svih, i radnika i vlasnika, ali i budžeta Vlade RS-a – poručuje Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva RS-a.

U najvećem problemu su izvozno orijentisane firme, jer su narudžbe iz inostranstva značajno smanjene. Podsjećamo i da je u RS-u već došlo do zatvaranja firmi iz oblasti tekstilne industrije. Primjer je „Mila tekstil“ iz Prijedora.

Svečano otvoren prvi tržni centar Islamske zajednice

0

U okviru manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini” danas je u Sanskom Mostu otvoren Vakufski tržni centar koji je sagrađen na prostoru nekadašnje vakufske pijace, javlja Mina.

Riječ je o najvećem vakufu ove vrste u Bosni i Hercegovini i jednom od najznačajnijih projekata Islamske zajednice.

– Čast mi je i zadovoljstvo da prirustvujemo otvorenju objekta kojim ćemo se svi ponositi i zahvaljivati Gospodaru da smo mi generacija kojoj je podarena blagodat unapređenja Hamzi-begovog vakufa. Allahov zakon u svemiru je da ljudski rod konstantno napreduje, pa prema tome, svaka naredna generacija treba praviit iskorake – izjavio je tokom programa svečanog otvaranja direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH hafiz dr. Senaid Zajimović.

Poručio, također, da ovim projektom Islamska zajednica pravi značajan iskorak.

– Danas svjedočimo da smo preuzeli emanet i da ćemo ga prenositi dalje – dodao je Zajimović.

Najveći dio sredstava, Vakufska direkcija je osigurala putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

– Neka je Dragi Bog zadovoljan svima onima koji su doprinijeli izgradnji ovog objekta i nadam se da će do Sudnjeg dana služiti svojoj svrsi – kazao je Sinan Aksu, direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Dodao je da je sretan što danas svjedoči realizaciji jednog ovakvog projekta, te da je posebno sretan da se ovdje vihori zastava islama i da ovdje žive ljudi koji čuvaju islam.

– Sve dok ovdje budete stameni i čvrsto stajali na ovom području, mi ćemo biti uz vas – rekao je Aksu.

Izgradnja Vakufskog tržnog centra u Sanskom mostu koštala je 6,5 miliona maraka, prostire se na tri duluma zemljišta i ima 7.400 metara kvadratnih korisnog prostora.

Kamen temeljac položen je u aprilu 2018. godine, a gradnja je počela u septembru 2021. godine.

– Posjetom ovoj manifestaciji imamo priliku prisjetiti se naših temelja i podsjetiti se dostignuća naših plemenitih prethodnika – vakifa, koji su oblikovali vrijeme u kojem su živjeli, ali i motivisali generacije koje dolaze nakon njih. Želim ovom prilikom čestitati Vakufskoj direkciji, njenom direktoru i njegovim saradnicima na posvećenosti i trudu. Čestitam im na čuvanju i restauraciji postojećih vakufa, te predanom radu na izgradnji novih – poručio je zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković.

Infrastruktura Islamske zajednice u Sanskom Mostu je devastirana tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali je entuzijazam aktivista, prijatelja i džematlija, uz podršku institucija doprinio da ovaj medžlis danas ima riješenu infrastrukturu na zadovoljavajući način.

– Ovaj vakufski tržni centar nije samo mjesto trgovine, nego je testament naše predanosti Islamskoj zajednici, ali i simbol olakšavanja našim sugrađanima. Ulaganje u ovaj tržni centar je osiguravanje bolje budućnosti generacijama koje dolaze, a vjerujem da će on biti i mjesto susreta – rekao je muftija bihaćki hafiz Mehmed Kudić.

Dodao je da se njegovom izgradnjom, također, nastavlja tradicija pokazivanja ljubavi prema Zajednici i rada na njenoj održivosti.

U okviru protokola obratili su se i načelnik Općine Sanski Most mr. Faris Hasanbegović, savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona Esad Bašagić, konzul Republike Turske u Banja Luci Oguz Kilic, a u revijalnom dijelu programa, nastupio je Armin Muzaferija.

Nestabilno vrijeme se nastavlja, neka mjesta bi mogla dobiti 10 do 20 cm novog snijega: Evo šta nas očekuje

0

Došlo je do porasta oblačnosti širom zemlje uz lokalno slabiju kišu. Do kraja dana, a glavninom večeras i u noći na nedjelju(21.04.) padavina će biti u većem dijelu zemlje. U nizinama kiša, na planinama snijeg, javljaju iz BHMETEO.ba.

U noći na nedjelju padom temperature snježna granica će se spuštati, pa tako u jutarnjim satima nedjelje susnježice i snijega prolazno može biti u zapadnoj, sjeverozapadnoj i centralnoj Bosni na nadmorskim visinama od oko 400 m.

U Hercegovini kiša i pljuskovi uz koje na jugu Hercegovine može i zagrmiti. Na planinama Hercegovine susnježica i snijeg.

Najviše padavina do ponedjeljka, prema posljednjim proračunima prognostičkih modela, se očekuje u dijelovima zapadne, sjeverozapadne, centralne i istočne Bosne(područja koja su uz sjevernu stranu Dinarida). Tu se očekuje se većinom 5 do 15, lokalno do oko 20 l/m2, u planinskim predjelima do oko 30 l/m2. Ako količine padavina pretvorimo u snijeg, planine kao što su Vlašić, Grmeč i njihova okolica bi mogle dobiti 10 do 20 cm novog snijega.

Treba istaći da će pojedina mjesta proći bez padavina ili uz sasvim mizerne količine.

Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme se nastavlja i u nedjelju tokom dana. Lokalno kiša i pljuskovi. Na nadmorskim visinama iznad 700 m susnježica i snijeg. Prestanak padavina u večernjim satima nedjelje i u noći na ponedjeljak uz djelimično razvedravanje.

Dnevna temperatura u nedjelju 4 do 10, na jugu do 16 °C. Slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

“Rezolucija o Srebrenici može biti početak poništenja Daytona i ukidanja entiteta”

0

Rezolucija, kojom bi se 11. juli proglasio za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te kao takav pronašao mjesto u kalendaru UN-a, ne samo da će učvrstiti već dokazane činjenice iz rata u Bosni i Hercegovini, nego i kontinuirano podsjećati na njih.

Ujedno će i utišati glasove svih onih koji i godinama nakon presuda Međunarodnog suda iz Haga i mnogih drugih relevantnih svjetskih institucija o srebreničkoj golgoti i dan-danas poriču da se genocid desio – onih iz Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koji su, čim je objavljena informacija o predstavljanju rezolucije koju su inicirali Njemačka i Ruanda, danima bjesomučno ponavljali iste izjave o tome da „genocida nije bilo“ i da je čitav „svijet protiv Srbije“.

Virus straha koji je poharao Republiku Srpsku i Srbiju je, kako je prije nekoliko dana u intervjuu za Al Jazeeru rekla dr. Nevenka Tromp, profesorica sa Univerziteta Amsterdam, utemeljen je, jer može dovesti do mnogobrojnih negativnih posljedica po njih. Srbija strahuje od mogućnosti da joj se ponovo stavi na teret „učešće u ratu u BiH“, sa mogućim zahtjevom za ratnom odštetom, dok entitet Republika Srpska, pak, strahuje od toga da bi, kako je rekla, mogao biti ukinut kao „plod genocida“.

‘Širenje koncepta Federacije BiH na cijelu zemlju’

Šta bi moglo biti poslije eventualnog usvajanja rezolucije, osim još jednog globalnog odavanja počasti žrtvama genocida na najvišem svjetskom nivou i disciplinskog šamara u lice onima koji ga poriču?

Sagovornici Al Jazeere tvrde – još tenzija u našoj regiji, još jači nastavak poricanja genocida, ali i, kako je rekla i Tromp, mogućnosti velikih strukturalnih promjena unutar Bosne i Hercegovine, te mogućih posljedica po Srbiju.

Ono što Davor Gjenero, politolog i nezavisni politički konsultant iz Hrvatske, želi izdvojiti je činjenica da je, pred 30. godišnjicu genocida u Srebrenici, on uspješno doveden u fokus međunarodne javnosti, u čemu vidi veliku važnost.

“Jasno je da nakon što je propala britanska inicijativa za izglasavanje ovakve rezolucije u Vijeću sigurnosti, zbog ruskog veta, nije moguće očekivati da se postigne obvezujući dokument, ali je pred tridesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, on uspješno doveden u fokus međunarodne javnosti”, kaže.

Napomenuo je da se iz toga vidi kako bosanskohercegovački ambasador u UN-u Zlatko Lagumdžija “dobro radi svoj posao”, kao “ozbiljan političar koji dobro pliva u diplomatskim vodama, koji zna prepoznati političke okolnosti koje njegovoj državi idu u korist i zna stjecati povjerenje međunarodnih partnera”.

Strah u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska, Gjenero je ocijenio utemeljenim iz više razloga. Svakako je najvažniji taj da izglasavanje rezolucije može pokrenuti procese u kojima bi se krenulo ka poništavanju Dejtonskog sporazuma i entiteta koji su formirani njegovim odredbama, tvrdi.

“Naravno da je strah Srbije i manjeg entiteta od ovakve rezolucije opravdan, jer se doista može postaviti pitanje ‘priznavanja rezultata genocida’, a međunarodne okolnosti i nerazumna Dodikova politika zaoštravanja secesionizma, mogu voditi prema nulifikaciji Daytona i dokidanju oba entiteta, te širenju koncepta Federacije na cijeli teritorij Bosne i Hercegovine. Upravo zato to što se radi strpljivo i promišljeno u UN-u može biti vrlo važno”, kaže Gjenero.

“Osim toga, za političku kulturu u regiji važno je da činjenica da se u Srebrenici nedvojbeno dogodio genocid sa svim njegovim obilježjima, a da su neka od obilježja genocida imali i zločini u Vukovaru, Škabrnji, Prijedoru i desetak općina u BiH, te oni na Kosovu. Važno je podsjetiti i na to da je UN-ov Međunarodni sud u Haagu prepoznao odgovornost Srbije za nesprečavanje i nekažnjavanje genocida u Srebrenici, pa je u tom kontekstu moguća rezolucija vrlo neugodna za vladu u Beogradu, koja pokušava voditi revizionističku politiku”, mišljenja je Gjenero.

Srbija će nastaviti ‘po svome’

No, šta god svijet govorio, Srbija priča drugo – i nastavit će to raditi. “Srbijanska revizionistička politika” tako, kako kaže Duško Radosavljević, politolog i univerzitetski profesor iz Novog Sada, neće biti ugušena niti u Beogradu, niti u Banjoj Luci. Stava je da će se u Srbiji i RS-u malo toga promijeniti, osim podizanja regionalnih tenzija.

“Međunarodna zajednica, i kada radi nešto principijelno, to uvek ovde podiže tenzije. Odmah bude – čitav svet je protiv Srbije i Srba. Poludržavama na našim prostorima smeta sve što se radi vani i jedva se čeka razlog za tenzije. Dakle, mislim da će (predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad) Dodik i dalje biti ono što jeste: ljubiće ruke (predsjedniku Srbije Aleksandru) Vučiću, a to znači nove desetke miliona maraka, jer znamo kako funkcioniše Dodikov režim – dok je na snazi ‘odbrana od Zapada’, iza leđa naroda se nastavlja pljačka”, kaže Radosavljević.

Vlasti u Srbiji bi, kako kaže, voljeli da se u svijetu priča samo o onome što njoj odgovara, dok u svemu drugom vide „atak na Srbiju i Srbe“. Tako će govoriti i dalje, smatra.

„Vlast je sada ljuta, jer kad nešto radiš pogrešno i uporno to radiš, onda si prisiljen govoriti da su se svi urotili protiv tebe. A od početka radiš pogrešno“, mišljenje je Radosavljevića.

„Kada vlasti čuju nešto što im otežava uobičajene aktivnosti, pričaju o Zapadu kako je bezobrazan, kako je protiv njih, kako nema potrebe za rezolucijom. A druga stvar, zašto je ovakva reakcija iz Srbije, je da oni zaista veruju da genocida nije bilo, da je bezobrazno da se uopšte govori o tome. Oni to odmah smatraju uvredom. Takođe, na vlasti su potomci onih koji su to i uradili – i u Hrvatskoj, i u BiH, pa i na Kosovu. Svojom politikom su zaratili sa svima, celim svetom, dok u srpskom društvu nema snage da se odupre tome“, priča Radosavljević.

„Njihova greška je što misle da nije bilo genocida, te da Srbi nisu odgovorni niti za one zločine koje su zaista počinili. A to je sudskom presudom utvrđena činjenica“, objašnjava.

‘Plaše se istine, demokratije i vladavine prava’

Na pitanje kakva će biti korist od neobavezujuće rezolucije, a kakve posljedice, prof. dr. David Pettigrew, profesor filozofije i studija genocida i holokausta na Univerzitetu Južni Connecticut i član Upravnog odbora studijskog programa o genocidu Univerziteta Yale, priču svodi na njenu globalnu važnost. Kaže da je rezolucija o Srebrenici „svjetionik nade za ljudsko pravo na memorijalizaciju i tranzicionu pravdu”.

Podsjetio je da je u novembru 2005. godine, Generalna skupština UN-a ustanovila 27. januar kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust, a u januaru 2018. godine proglasila 7. april Međunarodnim danom sjećanja na genocid nad Tutsima 1994. godine u Ruandi, čime su te rezolucije „potvrdile istinu i odale počast žrtvama“.

No, posljedica po regiju bi moglo biti, dodaje, uz još naglašenije tenzije. Na to je upozorio i Nemanja Stevanović, stalni predstavnik Srbije pri UN-u, koji je u pismu generalnom sekretaru UN-a spomenuo “opasne posljedice” takve rezolucije.

„Kako pokazuje to prijeteće pismo, oni koji negiraju genocid se plaše istine, demokratije i vladavine prava, ideala koje afirmira rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici. Reakcije u Republici Srpskoj i Srbiji pokazuju da poricanje dovodi do prijetnji ‘opasnim posljedicama’ i djelovanja protiv mira i stabilnosti. Rečeno je da je poricanje najsigurniji znak da će se zločini ponoviti. Rezolucija UN-a je ubrzala novu prijetnju secesijom od strane Dodika, što je jasna prijetnju miru“, komentira Pettigrew.

Zbog toga, tvrdi, potreban je odgovarajući odgovor.

„Jedini ispravan odgovor na takve prijetnje bio bi da Generalna skupština UN-a podrži donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojom se osuđuje poricanje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, najvećom mogućom većinom. Rezolucija UN kojom se priznaje genocid u Srebrenici podržala bi demokratske ideale i postala svjetionik nade za one koji brane istinu i traže pravo da postave spomen obilježja žrtvama na mjestima zločina kao što su magacin u Kalinoviku ili Sportska dvorana ‘Partizan’ u Foči. Dok se prisjećamo žrtava genocida u Srebrenici, ova rezolucija daje novu nadu o ovakvim inicijativama za tranzicijsku pravdu u Bosni i Hercegovini“, naveo je Pettigrew.

„Proglašavanjem međunarodnog dana sjećanja, Rezolucija daje izuzetno važan doprinos kulturi sjećanja koja nastoji spriječiti ponavljanje zločina“, dodao je američki profesor.