Utorak, 18 lipnja, 2024

Naučnici tvrde: Rak će biti hronična, a ne smrtna bolest

Preporučeno

Maligne bolesti uskoro će postati kronično stanje koje se može uspješno liječiti, umjesto tempirane bombe koje podrazumijeva brzu i bolnu smrt, tvrde znanstvenici za Daily Mail.

Ilustracija
Ilustracija

Oni vjeruju kako će radikalne moderne tehnike liječenja pomoći u osmišljavanju personaliziranih tretmana raka, koji će značajno produljiti kvalitetniji život oboljelima.

Ti će tretmani u Velikoj Britaniji biti dostupni kroz pet do deset godina, a temelje se na DNK analizi tumora kod svakog pacijenta. Britanski projekt vrijedan 3,5 milijuna eura trebao bi donijeti kraj dugotrajnom postavljanju dijagnoze, kirurškom odstranjivanju te zračenju i kemoterapiji kao osnovi terapije većine oboljelih od karcinoma.

– To što radimo nije znanstvena fantastika, već napredak znanosti na djelu. Cilj nam je omogućiti potpuno izlječenje što većem broju ljudi – rekao je voditelj projekta, profesor Alan Ashworth s Instituta za istraživanje raka.

Genetsko profiliranje raka već se obavlja u brojnim laboratorijima diljem svijeta, a jedina prepreka da to postane praksa je cijena takvih tretmana. Već sada postoje pametni lijekovi usmjereni za liječenje određenih tipova raka, kao što je lijek Vemurafenib za melanom ili tamoxifen za rak dojke.

– Tek jedna od deset žena s rakom dojke koje primaju kemoterapiju reagira na taj tretman, zbog čega je očito kako profiliranje svakog tipa raka može pomoći u njegovom liječenju i da ne treba primjenjivati isti tretman za sve – objašnjava Ashworth.

(24sata.hr)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas