Srijeda, 19 lipnja, 2024

Odgovor američkom novinaru: ‘A da ste vidjeli bosanske zatvore možda bi ostali’

Preporučeno

Odgovor američkom novinaru. Morao sam ovo napisati a sutra izlazi  (op.a – danas) u Americi za Soccer Daily, započeo je svoj tekst popularni bh. komentator Sabahudin Baho Topalbećirević, koji mi u cjelosti prenosimo.

A da ste vidjeli bosanske zatvore možda bi ostali

Pred utakmicu, hvala Bogu prijateljsku, sa reprezentacijom SAD želio sam pisati isključivo o nogometu ili fudbalu ali kako i mene pomalo iznervira neki vjerovatno prepotentni “novinarčić” sa imenom Graham Ruthven, novinar američkog portala Americansoccernow.com, onda bi ovu najavu napisao nešto drugačije.

Naime, gore imenovani gospodin je rekao da nikad nije vidio gore stadione nego u Sarajevu te da nakon toga nikad ne bi volio vidjeti zatvore u Bosni i Hercegovini. Wow, kakvo zapažanje!!!

Iskreno raduje me dolazak Amerikanaca u Bosnu i Hercegovinu.

grbavica3

VEZANO: Američki novinar na Koševu i Grbavici: Ako su ovo stadioni, ne želim vidjeti zatvore

Hvala Bogu nisu došli da utjeruju mir, da čitaju lekcije iz demokratije i da neuspješno razgovaraju sa tri predsjednika jedne zemlje. Došli su da igraju “lopte” što bi mi ovdje rekli a znamo da je njima zapravo još uvijek ona lopta kao jaje “prava” lopta, ali pošto se radio velikoj zemlji sa puno doseljenika koji znaju šta je “prava” lopta i oni malo pomalo postadoše pristojna nogometna nacija.

Upravo se čita:  MUP KS pretresa kuću i vikendicu bivšeg FUP-ovca Zorana Čegara

Ali ne može se preko noći postati najbolji pa makar se zvali i Amerika. A nije atletika niti košarka pa da dominiraju crni igrači gdje su onda sasvim realno najbolji. No, da ne budem previse ironičan, Amerikanci su u BiH manje vise simpatični, dragi , prije svega po filmovima od Jhon Wayneja pa do Angeline Joli. I da ne zaboravim Billa Clintona najvećeg američkog lafa sa najdužim stažom u ovalnom uredu. On, bar tako mislimo, zaustavi rat u BiH nakon 3,5 godine ubijanja. Nakon toga je posjetio BiH i Sarajevu. pa ponovo pobjedi i uze novi četverogodišnji mandat. E, stari dobri Bill, siguran sam da po dobru pamti Sarajevo a ovaj novinar bukvalno nije ni dan proveo a već mu je bilo dovoljno da ga oblati, jer je vjerovatno sin nekog američkog guzonje koji utakmice kao novinar gleda iz VIP lože. E takve najmanje volim. I kao razumije se u fudbal. I došao on u Bosnu i naravno umjesto da se bavi fudbalom njemu se ne sviđaju stadioni, taksisti ga vode na pogrešna mjesta a da je imalo bistar trebao bi znati da ga malo “vozikaju” ne bi li uzeli koji dinar više a da je ovo devedeseta još bi mu i vjerovali da slabo ko govori engleski.

Upravo se čita:  Slučaj odavanja počasti u Kalinoviku, rodnom mjestu zločinca Mladića: Je li iko u OSBiH sankcionisan

Danas u Sarajevu se bolje priča engleski nego bosanski koji se mješa sa srpskim i hrvatskim. Tako ”spreman” novinar dođe u Sarajevo. Ne zna on ni gdje mu reprezentacija trenira. Ne zna on, a morao bi znati, da je na tom ružnom stadionu 1984. otvorena Zimska olimpijada po mnogima, po atmosferi, ljubaznosti i emocijama još uvijek neprevaziđena. Da prati fudbal znao bi da su i Koševo i Grbavica nogometni hramovi gdje kad su gostovali Manchester United, Real, Santos i ostali veliki klubovi. U Americi još uvijek misle da je nogomet zapravo golf ali sa malo većom lopticom. Hajde, navikli smo mi ovdje da nas ponižavaju, rugaju se itd…, i stoga ćemo pokušati da vas pobjedimo. Navikli smo mi da pobjeđujemo u posljednje vrijeme, ali vjerovatno vi to ne pratite i ne znate. A mi znamo da vi dobro igrate i imate veliku seriju pobjeda. Mi znamo koji je glavni grad Amerike i koji je naprimjer najveći grad u Americi. Vi naravno vjerovatno još ne znate ni kako se ispravno kaže Bosna i Hercegovina a kamoli da znate da je Sarajevo grad u kojem je počeo Prvi svjetski rat, grad koji je bio izložen najdužoj opsadi u novijoj historiji, ali i da je to Olimpijski grad i grad sa dušom u kojem je svako dobro došao pa čak i novinarčić po imenu Graham Ruthven.

Upravo se čita:  SDA, DF i SBiH dogovorili zajednički nastup na Lokalnim izborima: Ko predlaže načelnika u kojoj općini?

Možda na kraju ode zadovoljan

Kad se napije vode sa Baščaršije, kad vidi šta je prava hrana i kako izgledaju prirodne a ne vještačke djevojke našeg Sarajeva. I još nešto, da si otišao da vidiš zatvore, desilo bi ti se suprotno. Ostao bi ovdje i zavolio bi Bosnu. Bar prema našoj slici američkih zatvora koje prikazujete u filmovima. Tamo je nezamislivo sageti se i uzeti sapun. Ovdje još uvijek nema problema bar prema skromnim izvještajima iz naših zatvora. Ali kako demokratija i sve što je ”dobro” dolazi sa vama a bojim se da će se i ovdje vrlo brzo prestati saginjati u slučaju ispadanja sapuna. Ipak, na žalost i ovdje često ljudi žele biti Amerikanci.

Za kraj, dobro nam došli i evo nešto fudbalski, 3-1 za BiH.

Volim te Bosno…

(Bh-index)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Drama u bh. gradu: Napao suprugu, ona ga teško pretukla i “istresla” pred Dom zdravlja

Četrdesetdevetogodišnji muškarac pronađen je rano jutros ispred Doma zdravlja u Bosanskoj Gradišci, a prema prvim rezultatima istrage, njemu je...

Još vijesti za vas