Subota, 9 prosinca, 2023

Ovo je sudija koji će suditi Miloradu Dodiku

To će biti Mirsad Strika, koji već nekoliko decenija obavlja niz pravosudnih funkcija. Za sudiju u ovom postupku je izabran putem CMS sistema.

Preporučeno

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku koji će sudija voditi postupak protiv predsjednika RS-a i lidera SNSD-a Milorada Dodika. To će biti Mirsad Strika, koji već nekoliko decenija obavlja niz pravosudnih funkcija. Za sudiju u ovom postupku je izabran putem CMS sistema. Sudija Suda BiH od 2010.

Od 1982. godine radio je kao pripravnik na Vojnom sudu u Sarajevu, a 1985. godine imenovan je za sudiju. Od tada je obavljao dužnosti sudije u Vojnom sudu u Sarajevu i Okružnom vojnom sudu u Zenici, a funkciju tužioca u Okružnom vojnom tužilaštvu u Sarajevu, Višem javnom tužilaštvu Sarajevo, Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo i Tužilaštvu BiH.

Upravo se čita:  Konačno kreirana lista građana koji će dobiti pomoć EU

Za sudiju Suda Bosne i Hercegovine imenovan 17. decembar 2009. godine, a na dužnost stupio 15. januara 2010. godine.

Tokom svoje karijere sudija Mirsad Strika je bio član VSTV od novembra 2004. godine do novembra 2008. godine, zatim član Federalne izborne komisije od 1996. godine do 2001. godine.

Podsjetimo, Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika Miloš Lukić izjasnili su se jučer u Sudu Bosne i Hercegovine o krivici.

Upravo se čita:  BiH učestvovala u velikoj policijskoj akciji širom Evrope, 566 uhapšenih

Oni su na početku suđenja izjavili kako ne razumiju optužnicu. Nakon toga je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, po službenoj dužnosti, saopćila kako to podrazumijeva da su se izjasnili da nisu krivi.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Upravo se čita:  Loši putevi uzimaju ljudske živote, gdje završavaju milioni maraka za održavanje?

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

KCUS ponudio Sebiji Izetbegović novo radno mjesto, prihvatila je

Dr. Izetbegović, bivša generalna direktorica KCUS-a je danas potpisala ugovor o radu koji joj je ponuđen u skladu s...

Možda vas zanima i ovo