Nedjelja, 21 travnja, 2024

Piramide u Visokom: Zašto je boravak u podzemnom labirintu “Ravne” – ljekovit?

Preporučeno

Svjedočanstva mnogobrojnih turista u 2011. i 2012. da im je boravak u Podzemnom labirintu “Ravne” bio ljekovit i donio niz zdravstvenih poboljšanja inicirao je niz istraživanja Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” kako bi se našla naučna potvrda tim tvrdnjama.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Tim Fondacije sastavljen od saradnika Boruta Brica i voditelja projekta dr. Semira Osmanagića, izvršio je mjerenja koncentracije negativnih iona na 19 kontrolnih tačaka, od čega na jednoj lokaciji u Sarajevu (kod hotela Holiday Inn), jednu u Visokom (pred ulazom u Podzemni labirint “Ravne”) i 17 lokacija unutar Podzemnog labirinta. Mjerenja su izvršena 24. decembra 2012. Korišten je instrument “Air Ion Counter”, čiji je proizvođač američka firma “Alpha Lab, Inc.” i koji se koristi za mjerenje gustoće/koncentracije negativnih i pozitivnih iona u zraku. Kapacitet mjerenja je do 2 miliona negativnih iona, prenosi oficijelna stranica fondacije APBPS.

Negativni ioni su atomi ili molekule koje imaju više elektrona nego protona u svom nukleusu. Nizom analiza u posljednjih 120 godina dokazana je zdravstvena korist negativnih iona. Naime, negativni ioni čiste zrak od prašine, spora, plijesni i peluda tako što se vezuju za njih i onda pod težinom padaju na pod umjesto da lebde u zraku, te ih više ne mozemo udisati i dobijati elergijske reakcije. Viša koncentracija negativnih iona je u šumama, na planinama, uz more i vodopade.

Istraživanja pokazuju da je koncentracija negativnih iona po kubnom centimetru (-ons/cc) zabilježena u slijedećim vrijednostima:

– Sale za sastanke te kancelarije u firmama u gradskim centrima: 25 – 100

– Zagađeni auto-putevi u Los Angelesu: 100

– Ulice u velikim gradovima: 250 – 450

– Na selu: 800 – 1.800

– Planine: 5.000

Negativni ioni, prema provedenim mjerenjima stimuliraju funkcije:

– fizička snaga mišića (mjereno na ergografu)

– intelektualna aktivnost (mjerena na encefalografu)

– hormonalna aktivnost (mjerena prema izlučivanju žlijezda)

– ako je arterijski tlak previsok negativni ioni ga smanjuju, a ako je prenizak oni ga povećavaju

Ukratko, negativni ioni uništavaju bakterije, vitaliziraju naše stanice, povećavaju kapacitet kisika u krvi, poboljšavaju rad metabolizma, povećavaju moć koncentracije i budnost, uklanjaju umor, povećavaju otpornost prema bolestima, iznimno dobro utječu protiv glavobolje, nesanice, zatvora, alergija, astme i mnogih drugih tegoba.

Provedeno mjerenje od 24. decembra u Podzemnom labirintu Ravne je pokazalo slijedeće vrijednosti:

– na ulazu u Podzemni labirint: 400 –ons/cc

– 40 m od ulaza: 3.000 –ons/cc

– Megalit K-1, 160 m od ulaza: 10.000 –ons/cc

– Megalit K-2, 180 m od ulaza: 13.500 –ons/cc

– Podzemna prostorija, “ljekovita komora”, 220 m od ulaza: 18.000 –ons/cc

Prema tome, koncentracija negativnih iona u prostorijama Podzemnog labirinta je trostruko ili četverostruko viša nego na planinama!

Ova preliminarna istraživanja definitivno potvrđuju i da koncentracija negativnih iona raste s udaljenošću od ulaza. To je razlog što je prvih godina istraživanja (2006.-2010.) bilo samo nekoliko sporadičnih tvrdnji o ljekovitom djelovanju boravka u tunelima, jer je dužina očišćenih tunela iznosila između 100-200 metara. Otvaranje i čišćenja oko 940 metara prahistorijskih podzemnih tunela do decembra 2012. dovelo je do dolaska u sekcije tunela koji imaju znanto višu koncentraciju negativnih iona.

Najviša koncentracija je zabilježena u podzemnim prostorijama/komorama.

Zabilježeno je da koncentracija oscilira, odnosno da se smanjuje ukoliko se čovjek približi instrumentu za mjerenje, zatim ukoliko se mjerenje vrši u blizini drvene podgrade, te na tlu.

Fondacija će nastaviti sa naučnim pristupom proučavanja fenomena unutar prahistorijskog podzemnog labirinta koji se pruža ispod piramida u Visokom. Takođe, zbog beneficija svih onih koji posjećuju ovu lokaciju, Fondacija će se i dalje brinuti da ulaz ostaje otvoren tokom čitave godine s profesionalnim vodičima na raspolaganju.

Uprkos prijedlogu nove općinske administracije u Visokom da se naučna istraživanja projekta više finansijski ne potpomažu, uprkos neostvarenim obećanjima Federalnog ministarstva turizma da se projekt finansijski pomogne u 2013., ne pružanju nikakve finansijske podrške s nivoa Federacije ili BiH, Fondacija nastavlja s istraživanjima, jer su ona u funkciji naučnog, turističkog i ekonomskog razvoja zemlje i budućih generacija.

Svi sigurnosni parametri će se nastaviti održavati/mjeriti, a tehnički prijem podzemnog kompleksa i pregled podgrada, elektrostandarda, cirkulacije zraka te mjerenja temperature i vlažnosti i dalje će se odvijati u redovnim intervalima. Fondacija svoja interdisciplinarna naučna istraživanja odvija u skladu s projektnom dokumentacijom koju je ovlašteni projektant (Rudnik Breza), dostavio Federalnom ministarstvu za rudarstvo, a na osnovu trajnih dozvola i dobijene urbanističke saglasnosti koje je izdala Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Preminula u porođajnoj sali: Ovo je porodilja, majka četvero djece ukopana je u svom selu, Tužilaštvo vodi istragu o smrti

Zdravstveni centar Vranje još uvijek se nije oglasio zvanično saopštenjem o smrti porodilje koja je prije nekoliko dana preminula...

Još vijesti za vas