Petak, 1 prosinca, 2023

Policija TK nabavila “zvijeri” od transportera: Ne može ih probiti ni metak “7,62”

Autor:N1

“Naši policajci su bezbjedni u ovim vozilima. Iznad ovoga su vojna naoružanja. Gume, koje kada ih pogodi osam metaka, mogu još 100 kilometara voziti”

Preporučeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona predstavilo je danas specijalna vozila – transportere koje ne mogu probiti ni meci kalibra 7.62. Četiri oklopna vozila su plaćena preko 5 miliona KM, a u proceduri je nabavka i tri transportera za MUP KS. Proizvela ih je Kanada. Imaju osam sjedišta i protubalističku zaštitu druge kategorije.

Komesar MUP TK Hajrudin Mehanović kazao je kako ova vozila daju veću sigurnost policijskim službenicima u vršenju zadataka te dijelom vraćaju dostojanstvo.

Upravo se čita:  Snimak najvećeg mosta u BiH iz dosad neviđene perspektive: Iako je napukao, izgleda impresivno

“Kada uputite policijske službenike na složen zadatak kao što je bio u Gradačcu, i pošaljete u običnim vozilima, isto da ih šaljete glinene golubove na cijevi. Neki kriminalac koji usudi da se suprotstavi zakonum neće biti siguran ni u koje doba dana ni mjestu na području našeg kantona. Ova vozila vraćaju i malo dostojanstva i ponosa. Ovo su prva vozila koja nisu poklonjena BiH”, rekao je komesar.

Naveo je kako će policajci proći specijalističku obuku i možda morati polagati vozački za D kategoriju.

Upravo se čita:  U Parlamentu BiH upućena inicijativa za smjenu ministra odbrane Zukana Heleza: Tvrde da je uznemirio javnost

“Naši policajci su bezbjedni u ovim vozilima. Iznad ovoga su vojna naoružanja. Gume, koje kada ih pogodi osam metaka, mogu još 100 kilometara voziti”, dodao je.

Premijer TK Irfan Halilagić kazao je kako je ovim Vlada TK pokazala opredijeljenost za jačanje sigurnosnih struktura.

“Ovo je prvi kanton koji je kupio ovu vrstu oklopnih vozila, imamo ih onoliko koliko ima cijela FBiH i to simoblizuje opredjeljenje Vlade i Skupštine TK. Sretni smo da smo uspjeli realizovati nabavku koja je složena, međunarodnog karaktera. Važno je istaći da će vozila biti upotrebljavana isključivo u svrhu zaštite i sigurnosti građan i njhiove imovine”, rekao je Halilagić.

Upravo se čita:  Obračun s Danom državnosti BiH na režimski način: “Odgovor će biti žestok”

Svečanosti je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je izvršio postrojavanje pripadnika Jedinice za podršku Uprave policije MUP-a TK.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo