Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Predstavnici radnika “Konjuha” na sastanku u OHR-u

Preporučeno

Oko 250 radnika ispred OHR-a čeka ishod sastanka, a potom će se zaputiti pred Vladi FBiH

ohr-konjuh

Predstavnici sindikata radnika fabrike namještaja “Konjuh” iz Živinica, primljeni su na sastanak u Uredu visokog predstavnika u Sarajevu.

Predsjednik sindikata Mevludin Trakić, potvrdio je u razgovoru s novinarom agencije Anadolija da će predstavnike sindikata primiti šef kabineta visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.
Ostalih oko 250 radnika koji su u Sarajevu jučer krenuli pješice iz Živinica, prenoćili u Kladnju, a potom autobusima prevezeni, ispred zgrade OHR-a čekat će ishod razgovora nakon čega bi se trebali uputiti pred sjedište Vlade Federacije BiH.

Upravo se čita:  Nestabilno vrijeme se nastavlja, neka mjesta bi mogla dobiti 10 do 20 cm novog snijega: Evo šta nas očekuje

“Ukoliko se uspijemo dogovoriti u OHR-u, ako oni shvate naše zahtjeve i dogovor bude pozitivan, idemo pred zgradu Vlade FBiH. Krediti Međunarodnog monetarnog fonda daju se našoj Vladi i oni su namijenjeni za razvoj privrede. Vidjeli ste i sami; auta, kuće, na šta se troši novac, a ovi bijedni radnici i ja borimo se da radimo. Nećemo dozvoliti da se s ‘Konjuhom’ desi što i sa ‘Drinjačom’ iz Kladnja”, naglasio je Trakić. On je dodao da radnici nisu došli da ih “Sarajevo zapamti kao huligane”, te da će protesti biti mirni.

Upravo se čita:  BHMeteo najavio zahlađenje i snijeg: "Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena"

Radnici “Konjuha” traže kredit od šest miliona konvertibilnih maraka kako bi u fabrici bilo uposleno svih 450 radnika do kraja osmog mjeseca, grejs period od godinu dana, te period otplate pet godina.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas