Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Pretresaju se kuća i vikendica FUP-ovca Zorana Čegara, poznato je za šta se sumnjiči

Preporučeno

Čegar je suspendovan u novembru 2022. godine na zahtjev tadašnjeg federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare kao rezultat interne istrage koju je sproveo FUP.

Policijski službenici po nalogu sarajevskog kantonalnog tužilaštva pretresaju imovinu Zorana Čegara, bivšeg načelnika sektora unifromisane policije Federalne uprave policije.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su kratko kazali da se aktivnosti rade po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Uprava policije MUP-a KS provodi aktivnosti po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na području Novog Sarajeva i Ilijaša”, kazala je Mersiha Novalić, portparolka MUP-a KS.

Iz Tužilaštva KS je navedeno zašto se Čegar tačno sumnjiči.

-Sumnjiči se za krivično djelo krivotvorenje isprave, tačnije da je krivotvorio ugovor o kupovini nekretnine u Nišićima, u Općini Ilijaš, rekla nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva.

Upravo se čita:  Osumnjičeni za pucnjavu na Šipu uhapšeni u Neumu

Podsjećamo, Čegar je suspendovan u novembru 2022. godine na zahtjev tadašnjeg federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare kao rezultat interne istrage koju je sproveo FUP.

Prema još nepotvrđenim informacijama, u toku su pretres Čergarove kuće i vikendice na Nišićima. Čergar se trenutno nalazi u Zagrebu, a pretresu prisustvuju njegovi advokati.

Prekaljeni trgovac nekretninama

Osim što je poznat kao dugogodišnji načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), pokazao se i kao prekaljeni trgovac nekretninama, pisao je prije nepune dvije godine Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Upravo se čita:  Oprezno ako uskoro kupujete nekretninu: Evo kako građevinari u BiH varaju kupce na kvadratima

Tokom službe prethodnih dvadesetak godina stekao je nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i: brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke. Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Njegovi partneri to žargonski nazivaju “trange-frange” poslovima.

Godinama je imovinu (pre)prodavao ili mijenjao, a danas je vlasnik: luksuzne vile i višespratne kuće u Sarajevu, apartmana na Bjelašnici i u Neumu te golemih zemljišnih posjeda sa nekoliko objekata na Nišićkoj visoravni. Dio nekretnina nije uknjižio jer su izgrađene bez građevinskih dozvola.

Upravo se čita:  Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

No, umjesto ustaljenih koraka ovaj policijski funkcioner nije zazirao od neuobičajenih i nelegalnih poteza pri kupoprodaji nekretnina.

Centar za istraživačko novinarstvo je otkrio da je neke nekretnine sticao koristeći se fiktivnim ugovorima i falsifikovanim dokumentima, a pojedini poslovni partneri tvrde da ih je prevario i ucijenio i traže sada pravdu na sudovima. Čegar je one koji nisu pristajali na takvo trgovanje tužio zbog prijetnji ili strašio policijskim istragama.

Kompletan CIN-ov tekst o Čegarovim prevarama možete pročitati OVDJE.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas