Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Priča o talentovanom dječaku iz Zenice: Virtuoz na klarinetu kakvih nema mnogo…

Preporučeno

Talentirani dječak iz Zenice Armin Smirko, danas učenik Srednje muzičke škole u Zenici (pohađa dva smjera – teoretski i solistički) želju da svira pokazao je još u devetoj godini života kada se upisao u Osnovnu muzičku školu. Iako ne potiče iz muzičke porodice, ubrzo je pokazao da je pravi virtuoz.

armin-smirko– Dvoumio sam se između klarineta i flaute, a izborom klarineta mislim da sam napravio dobru odluku. Svakako je pri izboru instrumenta velikog uticaja imao i moj nastavnik Edin Begović, a dokaz da sam donio ispravnu odluku bio je prvi nastup kojeg sam imao već nakon nekoliko mjeseci.

Naime, već u drugom razredu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, imao je prvi nastup uz pratnju Kamernog simfonijskog orkestra u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica.

Upravo se čita:  Bliži se 1. maj: Janje od 15 kilograma košta 345 KM!

Interesantno je da i pored tih uspjeha nije imao priliku kupiti instrumente, pa mu je ekipa emisije TV Hayat poklonila klarinet u augustu 2008. godine.

Na prvo takmičenje išao je u trećem razredu muzičke škole, na Ilidži, gdje je u duetu osvojio drugo mjesto, a s duvačkim ansamblom bio je treći! Zatim je na Internacionalnom takmičenju u Požarevcu (Srbija) osvojio treće mjesto, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine u svojoj kategoriji.u Četvrtom razredu osnovne muzičke na federalnom takmičenju u Gračanici osvaja prvo mjestio u svojoj kategoriji…u šestom razredu sa ansamblom osvaja drugo mjesto na Federalnom takmicenju u Sarajevu…

Upravo se čita:  Na tržište BiH stiglo brašno s opasnom supstancom, navedeno o kojem se brašnu radi


Prvi Arminov solistički nastup, kada je imao svega 9 godina, na proslavi Dana nezavisnosti BiH

Uspjesi su došli kao plod Arminovog napornog rada, velike želje za napredovanjem, i još većeg talenta. Njegov profesor iz Osnovne muzičke škole Edin Begović kazao je da u svojoj karijeri nije radio sa tako talentovanim učenikom.

Armin je Osnovnu školu završio sa odličnim uspjehom, kao i Osnovnu muzičku školu u Zenici gdje je proglašen učenikom generacije. Iza sebe ima brojne solističke nastupe i takmičenja gdje je uglavnom osvajao prva ili druga mjesta. Član je Duvačkog orkestra KUD Željezara Zenica već punih 5 godina, a sa njima je imao mnoštvo nastupa kako u BiH, tako i u inostranstvu. Spomenimo da je u aprilu 2011. godine na federalnom takmičenju u Gračanici osvojio 1. mjesto kao solista, a i u aprilu 2012. godine u Sarajevu sa ansamblom osvojio drugo mjesto.

Upravo se čita:  Uhapšena djevojka iz Živinica: Varala prilikom iznajmljivanja vozila, “zaradila” preko 120.000 KM


Arminov nedavni interni nastup u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici

Očito je da Grad Zenica, ZD kanton, Federacija i država BiH ne prepoznaju djecu. Ovom mladom klarinetisti potrebna je skromna stipendija i ništa vise, kako bi mu bilo omogućeno dalje školovanje (velika mu je želja upisati muzičku akademiju) i njegov talent ne bi bio doveden u pitanje.
(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas