Nedjelja, 21 travnja, 2024

Stručnjaci tvrde: Ogroman dio rakete srušit će se u nedjelju na Zemlju! Ne znamo gdje će pasti

Autor:Index.hr

Preporučeno

Analitičar za Aerospace Corporation Ted Muelhaupt rekao je za Reuters da je 75 posto površine na potencijalnom putu ponovnog ulaska u atmosferu voda, pustinja ili džungla.

Stručnjaci smatraju da će se ovog vikenda na Zemlju srušiti ogroman raketni potisnik i da je velika vjerovatnost da neće svi njegovi dijelovi izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu, već da će neki pasti i na tlo.

Potisnik (rocket booster) dugačak je 53.6 metara i težak oko 23 metričke tone, a dio je nedavno lansirane kineske rakete. Dobra vijest je da su šanse za značajnu štetu prilično male, a loša da za sada nemamo tačnu ideju o tome gdje će se srušiti.

Stručnjaci širom svijeta rade na utvrđivanju lokacije pada. Za sada su prilično sigurni da će ući u našu atmosferu 31. jula 2022. i da će vjerovatno pasti na području žutih i plavih isprepletenih linija koje se vide na karti neprofitne američke organizacije Aerospace Corporation.

“OBJEKT OVE VELIČINE NEĆE U POTPUNOSTI IZGORJETI PRILIKOM ULASKA U ATMOSFERU”

Žute i plave linije na karti pokazuju područje potencijalnog ulaska u atmosferu, a žuta ikona gdje će se nalaziti raketni potisnik sredinom ulaska, piše Science Alert.

“Zbog nekontrolirane prirode ulaska u atmosferu postoji određena vjerovatnost da će ostaci pasti u naseljeno područje jer više od 88 posto svjetske populacije živi na mogućem području pada krhotina”, saopćila je kompanija Aerospace Corporation.

“Objekt ove veličine neće u potpunosti izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu. Obično 20 do 40 posto mase velikog objekta pada na tlo, iako to ovisi i o njegovom dizajnu”, dodala je.

Ako vam ovakva vijest zvuči poznato, niste pogriješili. Prošle godine dogodila se vrlo slična situacija, s time da su krhotine pale u Indijski okean. Međutim, 2020. godine dijelovi raketnog potisnika iste marke srušili su se u blizini afričke Obale Bjelokosti te su krhotine zasule sela. Na sreću, nije bilo značajne štete, prenosi Index.hr

RAZLIČITE VRSTE POTISNIKA – NEKI SU SIGURNIJI

Potisnik koji bi se u nedjelju trebao srušiti na Zemlju dio je rakete Long March 5B koju je 24. jula 2022. lansirala Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA). Raketa je u orbitu prenosila novi modul, budući dio svemirske stanice Tiangong.

Postoje potisnici za višekratnu upotrebu, poput onih kompanije SpaceX, koji se kontrolirano spuste na površinu te se mogu koristiti u narednim misijama. NASA-ini potisnici obično su padali kroz atmosferu pomoću padobrana, i to u predvidljivo područje.

Budući da je kineski Long March 5B tako masivan, moguće je da će otprilike 4 do 9 metričkih tona potisnika završiti na tlu. Dobro je znati da je ranije ove sedmice objavljena studija koja je analizirala šanse pogiblje od pada svemirskog otpada u narednom desetljeću, koja je utvrdila da postoji samo 10% vjerovatnosti jednog ili više smrtnih slučajeva.

Analitičar za Aerospace Corporation Ted Muelhaupt rekao je za Reuters da je 75 posto površine na potencijalnom putu ponovnog ulaska u atmosferu voda, pustinja ili džungla.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fuada nema od utorka, supruga Mevlida moli za pomoć: “Bolestan je od prošle godine”

Potrage za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem nastavlja se i danas. Njemu se se svaki trag gubi od 16. aprila, kada...

Još vijesti za vas