Srijeda, 24 travnja, 2024

Treba li se paziti? Satelit veličine autobusa će pasti na zemlju ove sedmice

Preporučeno

Zbog putanje "prirodnog spuštanja", ESA nije mogla predvidjeti tačno vrijeme ili lokaciju ponovnog ulaska satelita, ali je procijenila da će se to dogoditi u februaru 2024. Kako se očekivani događaj približava, ESA redovno ažurira podatke.

Očekuje se da će penzionisani satelit Evropske svemirske agencije (ESA), veličine autobusa, pasti na Zemlju ove sedmice, završavajući svoju misiju više od jedne decenije nakon što je završio svoje zadatke posmatranja Zemlje. ERS-2, ESA-in inauguralni napredni satelit za posmatranje Zemlje, lansiran je 21. aprila 1995. i marljivo je proučavao Zemljino kopno, okeane i polarne kape 16 godina, piše FOX Weather.

ESA je 2011. godine donijela odluku da prekine operacije satelita i pokrenula proces deorbitiranja kako bi se spriječilo stvaranje dodatnog svemirskog otpada, pridržavajući se smjernica koje su postavile NASA, ESA i međunarodna svemirska zajednica. Ove smjernice imaju za cilj minimizirati prisustvo neaktivnih satelita i raketnih dijelova u niskoj orbiti Zemlje, naglašavajući odlaganje nakon misije prirodnim propadanjem ili kontroliranim ulaskom.

Prirodno spuštanje satelita, koje se dešavalo tokom skoro 13 godina, dovelo ga je iz orbite oko 350 milja iznad Zemlje do tačke u kojoj ga gravitacija postepeno približava, što je na kraju dovelo do njegovog sagorevanja u atmosferi. Zbog putanje “prirodnog spuštanja”, ESA nije mogla predvidjeti tačno vrijeme ili lokaciju ponovnog ulaska satelita, ali je procijenila da će se to dogoditi u februaru 2024. Kako se očekivani događaj približava, ESA redovno ažurira podatke.

U svom najnovijem predviđanju ponovnog ulaska, ESA-in Ured za svemirske krhotine naznačio je da će satelit vjerovatno izgorjeti u Zemljinoj atmosferi u srijedu ujutro, s marginom neizvjesnosti od oko 18 sati. Kako se satelit spušta, raspadajući se na manje komade na otprilike 50 milja iznad Zemlje, očekuje se da će se smanjiti nesigurnost lokacije slijetanja i ponovnog ulaska.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas