Utorak, 3 listopada, 2023

Znate li kolike su kazne za neočišćen snijeg na vozilima u saobraćaju?

Preporučeno

Iako čiščenje automobila po temperaturama ispod nule nikome nije omiljena aktivnost, naša preporuka je da ipak izađete iz kuće par minuta ranije, upalite automobil i očistite snijeg dok se motor zagrije

Vožnja sa nedovoljno očišćenim staklima predstavlja opasnost po bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, jer značajno smanjuje vidljivost tokom vožnje. Najugroženiji su u ovom slučaju pješaci, jer je siluetu pješaka (ili bicikliste bez osvetljenja) gotovo nemoguće uočiti čak i kroz tanak sloj leda na vjetrobranskom staklu.

Dodatan problem predstavlja neočišćen snijeg sa krovova automobila koji se usljed kočenja može srušiti na vjetrobransko staklo i u potpunosti zakloniti pregled vozača. U takvoj situaciji može doći do panične reakcije vozača koja može izazvati saobraćajnu nezgodu. Također, snijeg sa krova automobila se tokom vožnje iz raznih razloga može razleteti i pasti na druga vozila te izazvati reakcije koje bi mogle završtiti saobraćajnom nezgodom.

Mnogi vozači ipak zaborave da moraju očistiti snijeg i zaleđena stakla sa svojih vozila, te za takve prekršaje su predviđene kazne u Kantonu Sarajevo. Naime, gore navedena problematika je regulisana Zakonom o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo, član 32. stav 3.

Član 32. stav 3. pomenutog zakona glasi:

Prije početka upravljanja vozilom, vozač je dužan da očisti površine koje omogućavaju normalnu vidljivost vozaču, te da ukloni snijeg i led sa svih vanjskih površina vozila koji mogu uticati na sigurnost saobraćaja.

Za prekršaje Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo predviđene su kazne u iznosu od 50,00-250,00 KM.

Dakle, iako čiščenje automobila po temperaturama ispod nule nikome nije omiljena aktivnost, naša preporuka je da ipak izađete iz kuće par minuta ranije, upalite automobil i očistite snijeg dok se motor zagrije, prenosi BIHAMK.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Do 13. oktobra u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno vrijeme, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH. Prostrano polje...

Možda vas zanima i ovo