Noćni vukovi obilazit će Srbiju i BiH na turneji “Ruski Balkan”, mnogi zabrinuti – Bh-index

Noćni vukovi obilazit će Srbiju i BiH na turneji “Ruski Balkan”, mnogi zabrinuti

Iz minute u minutu    Datum: 13.03.2018.    
Autor: Fena


Sedmičnik “Newsweek” tekst počinje svojim saznanjima da će 15 članova “Noćnih vukova” 19. marta doći u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu kako bi “istražili kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu”.

Prema istom izvoru, tura nosi naziv “Ruski Balkan” i tokom nje vjerovatno će se sastati s političkim predstavnicima Republike Srpske.

Neki stručnjaci kažu da motociklisti možda imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu sa kompliciranom historijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih utjecaja Rusije i Zapada, piše “Newsweek”.

– Ako pogledate šta ti ljudi rade. Oni inspiriraju ekstremističku ideologiju i povezani su s različitim grupama koje podstiču ekstremizam – rekao je Reuf Bajrović, bivši političar u Bosni i Hercegovini, za “Newsweek”.

– Ovo vidim kao dio njihove šire strategije, da destabiliziraju Balkan u nečemu u čemu žele – dodao je on.

Neki analitičari tvrde da su se “Noćni vukovi” već povezivati s proruskim političarima na Balkanu.

– Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, direktno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više i više otkrivati otvorene političke veze sa secesionističkim režimom Milorada Dodika i autokratskom vladom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – kaže za “Newsweek” Jasmin Mujanović, balkanski analitičar.

– Ovo su pojedinci koji su veterani konflikta Ukrajine. Neki od njih vjerovatno imaju iskustva u jugoslovenskim ratovima i koji imaju evidenciju da se ponašaju kao Putinovi šokantni vojnici – pojašnjava Mujanović.

Bez obzira na to ima li Rusija utjecaja, rukovodstvo “Noćnih vukova” očigledno vjeruje da je banda historijska misija.

– Naši motocikli su svemirski brodovi pod zvijezdama uz pomoć kojih pišemo historiju i koji su zauvijek povezani s borbom za budućnost Rusije – rekao je Aleksandar Zaldostanov, vođa “Noćnih vukova”, koji nosi nadimak Hirurg, u nedavnom intervjuu za “Srpski glas”.

Bili su anarhični zaljubljenici motora, a sada su pristalice ruskog predsjednika.

Preporučeno za vas:  Poslušao Dodika: Novinar obukao žuti prsluki i pokušao ući u Predsjedništvo BiH

Rečenicom “Upoznajte Noćne vukove, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu” počinje tekst koji je nedavno objavio britanski “The Guardian”, predstavljajući ovu skupinu.

“The Guardian” piše i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose s ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

Iako je klub sa sjedištem u Moskvi privukao međunarodnu pažnju medija, postojanje kluba u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj Republici (LNR) ostaje uglavnom neprijavljeno.

Za članove “Noćnih vukova” kolaps Sovjetskog Saveza ostaje izvor dubokog žaljenja. Aneksija Krima im je pružila savršenu priliku da pomognu Rusiji da ponovo utvrdi svoju snagu i uzdigne izgubljenu oblast.

– SSSR je bio najmoćnija imperija na svijetu – njihova je poruka.

“Noćni vukovi” su prvo krenuli iz podzemlja u Moskvi 1980-ih godina, u liberalizovanom okruženju koje je cvjetalo pod reformama Mihaila Gorbačova.

Od tih ranih godina, “Noćni vukovi” evoluirali su iz anarhičnih zaljubljenika dvotočkaša u ključnu komponentu propagandne mašinerije u Kremlju. Avgust 1991. godine bio je ključni trenutak, kada su se pomjerili s margine pridružujući se otporu protiv neuspješnog anti-Gorbačovog puča koji su pokrenuli komunistički tvrdolinijaši.

Tokom devedesetih, klub je održavao godišnje šouove motocikala i pokrenuo liniju odjeće Wolf Wear. Otada je Putin postao njihov najmoćniji pokrovitelj, s ogromnim grantovima i vozeći Harley-Davidson na tri točka kao pratnja “Noćnih vukova”.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u Njujorku, kaže da “Noćni vukovi” djeluju kao “zastupnici i alati države”.

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao s margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog utjecaja.

Prošle godine Gruzijska vlada je zabranila ulazak ruskoj motorističkoj bandi koja je usko vezana s predsjednikom Vladimirom Putinom.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.