Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama u aprilu

Preporučeno

Na vremenske (ne)prilike koje su iza nas, osvrnuo se poznati bh. meteorolog Nedim Sladić:

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme uz postepeno naoblačenje tokom dana, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Dio prijepodneva po kotlinama Bosne i uz riječne tokove moguća je magla. Poslijepodne i dio večeri širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi. Vjetar slab na sjeveru Bosne sjeverni, a u ostatku zemlje južni. Dnevna temperatura zraka od 12 do 18 stepeni.

U Sarajevu će preovladavati sunčano vrijeme uz postepen porast naoblake poslije podne. U nižim dijelovima grada dio prijepodneva moguća je magla ili niska naoblaka. U drugom dijelu dana su mogući lokalni pljuskovi. Dnevna temperatura zraka kretaće se oko 14 stepeni.

Upravo se čita:  Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

U subotu se očekuje sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Poslijepodne su mogući rijetki i slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne, veći dio dana, sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka kretaće se od četiri do deset, na jugu do 13, a dnevna od 17 do 23 stepeni.

U nedjelju će prema prognozama preovladavati sunčano vrijeme. U sjevernim područjima Bosne puhaće slab sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od osam do 14, na jugu do 16, a dnevna od 20 do 26 stepeni.

Upravo se čita:  Vraćen putokaz za jedino neumsko selo s džamijom

Na vremenske (ne)prilike koje su iza nas, osvrnuo se poznati bh. meteorolog Nedim Sladić:

– Imali smo uistinu vrlo nagli pad temperature zraka sredinom aprila mjeseca uslovljen prodorom osjetno hladnije zračne mase sa sjevera, a hladni period traje i dalje. Iako kriterij za hladni val nije uspostavljen (tj. 5 ili više dana zaredom da je srednja temperatura zraka za 5 °C niža od uobičajenih vrijednosti), april je potvrdio po njemačkoj poslovici “da može da radi što mu je volja”. Ujedno, ovo je najduži period hladnog vremena koji smo imali u dosadašnjem toku godine i stoga itekako vrijedan za istaknuti -naveo je.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas