Ovo je prva poruka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika – Bh-index

Ovo je prva poruka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika

Izdvojeno    Datum: 20.11.2018.    
Autor: N1


Na konsitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik položili su svečanu zakletvu za sedmi saziv Predsjedništva BiH.

Nakon što je predsjednik CIK-a novim članovima Predsjedništva BiH uručio certifikate, oni su položili zakletvu, a prvi je to učinio Milorad Dodik:

„Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.”

Prvi predsjedavajući bit će Milorad Dodik. Članovi Predsjedništva BiH se mijenjaju na poziciji predsjedavajućeg svakih osam mjeseci po principu rotacije.

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH propisuje predsjedavajući dvije sedmice poslije prihvatanja dužnost predočava orijentacioni plan rada za vrijeme svoga predsjedavanja.

U prvom obraćanju Dodik je istakao da su postigli najbrži mogući dogovor – da on bude predsjedavajući narednih 8 mjeseci.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u prvom obraćanju na novoj funkciji da će se u svom mandatu zalagati za ukidanje institucije visokog predstavnika. Poručio je da ne želi napraviti nijedan loš potez prema Bošnjacima i Hrvata, ali da će tražiti adekvatan tretman za Republiku Srpsku i srpski narod, prenosi N1.

”Konstatujem da smo imali najbrži mogući dogovor da ja budem predsjedavajući u novom sazivu i o tome vas obavještavam. Zahvaljujem se kolegama, moj mandat traje osam mjeseci. Kako redoslijed kaže, doći će i druga dva člana na red”, poručio je on.

Poručio je da mu nije namjera da bilo kome čini štetu.

“Posebna mi je čast danas ovdje u društvu sa kolegama preuzmem dužnost člana Predsjedništva BiH nakon opštih izbora. Moja osnovna baza jeste RS, ja dolazim kao predstavnik RS i srpskog naroda i boriću se da sa drugim članovima Predsjedništva BiH vratim položaj i dimenzije kakve trebaju biti. Nije mi namjera da bilo kome činim bilo kakvu štetu ili nešto što bi spriječilo bilo kog Hrvata ili Bošnjaka u razvojnom projektu. Želim da napravimo saradnju koja se može pokazati kao djelotvorna. Davno smo se odmakli od vremena zbog čega smo ratovali, ovo je ozbiljna prilika da napravimo iskorak i napravimo demokratsko društvo. Moja politika će se zasnivati na poštivanju Ustava, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu”, naglasio je Dodik.

Preporučeno za vas:  Magična prezentacija: Pogledajte sjajan video Koridora 5C u režiji EBRD-a

Poručio je da će tražiti adekvatan tretman za Republiku Srpsku.

”Mnogi ovdje znaju da ja imam dosta primjedbi na ono kako je radio Visoki predstavnik, mislim da ćemo morati imati novu raspravu na mnogim pitanjima i pokazati kompromis. Riješenja prije 15 godina su možda odgovarali tom vremenu, danas ne. Zalagaću se da se ukine Visoki predstavnik u što skorijem vremenu. Mnoge odluke koje su donesene sadržavale su nametnute zakone na koje Visoki predstavnik nije imao pravo. On je uveden u BiH Aneksom 9 Dejtonskog sporazuma, prema tom Aneksu on može implementirati samo civilne dijelove sporazuma. Mislim da ćemo imati želje i volje da napravimo što bolje, ja to hoću. Tražim adekvatan tretman RS i srpskog naroda gdje god bio. Ja sam ovdje kao predstavnik RS i Srpskog naroda da provodim politike vezane za vojnu neutralnost i odbacim bilo kakve procese da se BiH ne sumjeri na pravce koji nemaju koristi za RS”, naglasio je on.

”Ja ne isključujem mogućnost i EU treba da bude cilj BiH. Zato ću zajedno sa kolegama već na prvoj sjednici zatražiti da EU i njene strukture što prije moguće daju status kandidata za BiH. Želimo da vidimo i opredijeljenje Evrope. Radiću na tome da iz Ustavnog suda odu strane sudije, mi moramo vlast vratiti narodu. Sada ću morati i hoću sa svojim kolegama zajedno razmatrati i donositi odluke. Ne bih prihvatio ovu dužnost da ne vjerujem u to. Ukoliko BiH ne pokaže novu dimenziju, ne vidim svoje mjesto ovdje. Nisam došao da se slikam, primam platu, putujem po svijetu, sve sam to već vidio, nego da napravimo zajednički dogovor dva entiteta i svih građana BiH”, potcrtao je on.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.