Srijeda, 24 travnja, 2024

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Autor:Patria

Preporučeno

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost BiH.

Punoljetni građani tadašnje SRBiH glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Referendumsko pitanje je glasilo:

“Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Nezavisnost su snažno podržali uglavnom Bošnjaci i bosanski Hrvati, dok je veći broj bosanskih Srba bojkotovao referendum usljed poziva SDS-a da Srbi ne glasaju.

Na referendum je izašlo ukupno 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od tog broja njih 99,7% je glasalo za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Sastanak stranaka Trojke i ambasadora PIC-a: Uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize

Evropska zajednica 6. aprila 1992. godine priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu.

Sljedbenici iste politike koja je bojkotovala referendum i danas osporavaju ovaj dan, te se on zbog toga slavi samo u FBiH.

Svima koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu i kojima je Bosna i Hercegovina jedna i jedina domovina želimo sretan Dan nezavisnosti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška ovlašteni carinski službenici spriječili su pokušaj unosa 45.000,00 eura, objavila je Carinska uprava Republike...

Još vijesti za vas