Četvrtak, 23 svibnja, 2024

10.000 budžetlija izlazi na proteste jer im Vlada TK nije isplatila 1080 KM jednokratne pomoći

Preporučeno

Vlast je izričita da im neće udovoljiti uz opravdanje da za isplatu nemaju osnova

Više od deset hiljada budžetskih korisnika iz Tuzlanskog kantona danas će se okupiti na protestu u Tuzli jer im vlada nije isplatila po 1.080 KM pomoći. Vlast je izričita da im neće udovoljiti uz opravdanje da za isplatu nemaju osnova, ali ih ipak pozivaju na razgovore i odustajanje od protesta.

Nezadovoljni odbijanem od Kantonalne vlade u vezi sa zahtjevom za isplatu po 1.080 KM jednokratne pomoći, više od deset hiljada budžetskih korisnika danas će održati protest u Tuzli.

Upravo se čita:  Koji mjesec će biti najtopliji? Prognoza Nedima Sladića za ljeto koje nam dolazi

Tim, ali i povodom najavljenog generalnog štrajka zdravstvenih radnika, iz Vlade TK su kazali da ne podržavaju zahtjeve koji su im upućeni. U narednoj godini najavljuju povećanje plata, uz izričitost da po 1.080 KM pomoći isplaćivati neće.

“Želim pozvati na ponovno razmišljanje one koji organziraju sutrašnje proteste. Mi smo danas na sjednici vlade donijeli zaključak po kojem ih naredne sedmice pozivamo na to da pregovarački timovi nastave razgovore, kako bismo eventuano usaglasili sve ono što je potrebno za narednu godinu, kada su u pitanju plate i naknade budžetskih korisnika. Pored budžeta, u narednoj godini je planirano dodatnih 30 miliona KM za plate i naknade”, kazao je premijer TK Irfan Halilagić za Klix.

Upravo se čita:  Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za mart 2024. godine iznosi 1.335 KM

S druge strane, jučer je donesena i odluka o novim ulaganjima u Univerzitetski klinički centar u Tuzli, u iznosu od deset miliona KM.

“Vlada TK u ovom sazivu je određena da onoliko koliko može, pomogne u zanavljanju medicinske opreme jer smo svi svjesni koliko je ona zastarjela. Danas je još jedan korak kojim smo se približili, odnosno dali mogućnost UKC-u Tuzla da krene u nabavku potrebne medicinske opreme”, istaknula je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Upravo se čita:  Ljetna sezona na Panonskim jezerima počinje 1. juna, evo koliko će koštati ulaznice

Kada je riječ o današnjim protestima, oni su zakazani za 11 sati na Trgu slobode u Tuzli, dok je stupanje u generalni štrajk zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu najavljeno za 31. decembar ove godine.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dan žalosti u Tuzli: Danas će Amela i njeno dvoje djece biti ispraćeni na vječni počinak

Amela Čičkušić, te njeno dvoje djece Amar (2015) i Ajna (2022), koje je u tuzlanskom naselju Stupine u nedjelju...

Još vijesti za vas