Srijeda, 24 travnja, 2024

16 miliona za Kusturicu – Opozicija u RS-u oštro kritikovala finasiranje izgradnje Andrićgrada

Preporučeno

Za podsticaj izvoza Vlada RS daje 20 miliona, a za samo jednog čovjeka 16 miliona, kazao poslanik SDS-a Boris Jeremić

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Rasprava o nacrtu zakona o malim i srednjim preduzećima bila je povod da se na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS povede žučna polemika oko dosadašnjeg finansiranja Andrićgrada u Višegradu, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusurica.

Kritikujući činjenicu da zakon ne predviđa finansijske podsticaje za razvoj malog i srednjeg poduzetnišva u RS, poslanik SDS-a Miroslav Kojić istakao je da je to neprihvaljiva i diskriminirajuća praksa ima li se u vidu činjenica da je Vlada RS u protekle dvije godine za izgradnju Andrićgrada privatnoj firmi Lotika, čiji je Kusurica vlasnik, dala blizu 16 miliona KM.

Upravo se čita:  Strujni udar Vlade FBiH: Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

„Ja želim da se konačno razjasni vlasnička struktura Andrićgrada, da se konačno uvrdi koliki je vlasnički udio RS i opštine Višegrad u tom projektu, pa da znamo šta se finasira iz narodnih para“, istakao je Kojić.

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović upitao je predstavnike Vlade RS „ko to može dobiti većinsko vlasnišvo nad javnim dobrom, a da zauzvrat ne uloži nijednu marku“.

Upravo se čita:  Uhapšena djevojka iz Živinica: Varala prilikom iznajmljivanja vozila, “zaradila” preko 120.000 KM

“Ponavljam, ko to ima pravo da da javno dobro bez naknade, a da pri tome ne traži saglasnost nikoga u ovom entitetu”, upitao je Popović.

Velimir Sakan, poslanik Partije demokraskog progresa, istakao je da je neprihvaljivo da se pod navodnim interesima RS „zlouptorebljavaju javna dobra u RS i troši novac budžeskih korisnika“.
„Emir Kusturica da je istinski poštovalac Ive Andrića, snimao bi film o njemu. Ali, umjesto toga, on Andrića obožava samo kada od toga stavlja milione maraka na svoj račun“, kazao je Sakan.
Nazivajući Kusuricu samo Nemanjom (uz obrazloženje da mu se to ime više sviđa nego Emir), Boris Jeremić iz SDS-a upitao je „gdje su pare građana RS i gdje su to i koje pare koje je Nemanja Kusurica uložio u Andrić grad“.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a: Ko je kriv za krizu u BiH?

„Za mala i srednja preduzeća Vlada RS nema para, za podsticaj izvoza RS daje 20 miliona KM, a za samo jednog čovjeka 16 miliona. To je praksa koja mora prestati“, zaključio je Jeremić.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas