Subota, 10 lipnja, 2023

184.148 zaposlenih – Birokratski aparat plaćamo preko 6 milijardi godišnje

Nemojte propustiti

Odavno se zna da BiH ima najbrojniji i najglomazniji birokratski aparat ne samo u Evropi nego i u svijetu. No, kada se još pojedinačno “pretresu” organi javne uprave te raznorazne javne ustanove, agencije i fondovi koji “pojedoše” većinu novca iz budžeta, jasno je da se “višeglava birokratska aždaha” pod hitno mora “skratiti za koju glavu”, piše Dnevni Avaz.

platePosljednji statistički podaci govore da je u našoj zemlji, na državnom, entitetskim, kantonalnim te lokalnim upravama i Brčko Distriktu zaposleno čak 184.148 ljudi! Što je još gore, prema projekcijama javnih budžeta do 2015. godine, ovaj broj će i dalje rasti, što je bila praksa i prethodnih godina.

Damir Mehmedbašić, direktor Centra za zastupanje građanskih interesa BiH, kaže da za razliku od privrede, gdje radnici konstantno ostaju bez posla, broj uposlenih u upravi i administraciji na svim nivoima stalno raste.

– Od novembra 2008. do novembra 2012. u privredi je posao izgubilo 37.182 ljudi. U istom periodu, u sektorima javne uprave, socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene zaštite, dakle, onim što se finansiraju iz budžeta i vanbudžetskih fondova, posao je dobilo novih 15.690 ljudi – kaže Mehmedbašić.

Upravo se čita:  Majke Srebrenice: Planiramo tužiti Republiku Srbiju i entitet RS, tražit ćemo pravdu za svaku žrtvu genocida

Mehmedbašić ističe da, ako se ove brojke posmatraju kroz godišnja izdvajanja za finansiranje birokratskog aparata, onda postaje jasno koliko nas košta nedostatak stvaranja novih vrijednosti.

– Prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukupna izdvajanja za javni sektor u 2013. iznosit će 3,312 milijardi KM za plaće i naknade te 2,833 milijarde za materijalne troškove. To je ukupno 6,145 milijardi KM ili 23% ukupnog BDP-a. Ukoliko tome dodamo da se samo s nivoa centralne vlade na subvencije javnim preduzećima godišnje izdvoji oko 400 miliona KM, onda troškovi postaju i veći – ističe Mehmedbašić, dodajući da su sve veći troškovi javnog sektora jedan od glavnih uzroka deficita na svim nivoima.

Ako krenemo s najvišeg, državnog nivoa, prema podacima iz posljednjih revizorskih izvještaja objavljenim u prošloj godini, budžetska sredstva koriste 73 institucije, a u njima je ukupno 22.039 zaposlenih. Oni potroše godišnje na bruto plaće i naknade oko 522 miliona maraka.

Stalnim rastom zapošljavanja u javnom sektoru u FBiH bavila se i Agencija za lokalne razvojne inicijative (ALDI).

– Od 2008. do 2011. broj zaposlenih u javnom sektoru u Federaciji BiH povećan je za 8.366 radnika, i premašio je cifru od 116.000 – kažu u toj agenciji.

Upravo se čita:  OHR radi na problemu državne imovine BiH, poznato i kada će imati rješenje

Zanimljivi su i podaci o broju zaposlenih kako u službama Federalne vlade tako i u deset kantona. Revizorski izvještaji preciziraju da je samo pri Vladi FBiH, ne računajući ministarstva, zaposleno 94 ljudi. Sa 15 ministarstava, koja zapošljavaju od po 36 do 260 radnika, u Federalnoj vladi je zaposleno još oko 1.000 osoba. Raspoređeni su u oblastima koje se finansiraju iz budžeta i na koje se troši oko 216 miliona godišnje za plaće.

Za kantone, pak, niko nema precizne podatke o broju zaposlenih po oblastima. Nezvanično, administracija i uprava u deset kantona te preduzeća i ustanove koje se finansiraju iz kantonalnih budžeta upošljavaju najmanje 50.000 ljudi.

Kada je u pitanju RS, u entitetskim organima uprave zaposleno je 5.145 osoba, ne računajući javne ustanove i preduzeća koji se finansiraju iz entitetskog budžeta

Još se procjenjuje da je u 78 općina u FBiH, zatim 61 općini u RS te gradskim upravama i službama Brčko Distrikta, Grada Sarajeva, Grada Banje Luke i Grada Mostara, kao i “pratećim” općinskim administrativnim ustanovama zaposleno još najmanje 10.000 ljudi, piše Avaz.

Upravo se čita:  Policija u Sarajevu jučer zatekla čak 34 pijane osobe za volanom

BiH i entiteti u brojkama

71 institucija na nivou BiH
22.039 zaposlenih u državnim institucijama
522 miliona KM za plaće u državnim institucijama
220 miliona KM za plaće u federalnim institucijama
5.145 osoba zaposleno je u organima uprave RS

Broj zaposlenih u federalnim ministarstvima

260 zaposlenih u Ministarstvu za pitanje boraca
100 zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede
85 zaposlenih u Ministarstvu rada i socijalne politike
64 zaposlenih u Ministarstvu raseljenih i izbjeglica
132 zaposlenih u Ministarstvu finansija
82 zaposlenih u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije
56 zaposlenih u Ministarstvu kulture i sporta
36 zaposlenih u Ministarstvu trgovine
42 zaposlenih u Ministarstvu obrazovanja
39 zaposlenih u Ministarstvu prostornog uređenja
40 zaposlenih u Ministarstvu zdravstva
44 zaposlenih u Ministarstvu turizma i okoliša
37 zaposlenih u Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta
175 zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova
41 zaposleno u Ministarstvu prometa i komunikacija
777 zaposlenih u Federalnoj upravi policije

Broj zaposlenih u kantonalnim javnim institucijama

10.864 Kanton Sarajevo
9.774 Tuzlanski kanton
8.160 Zeničko-dobojski kanton
5.634 Unsko-sanski kanton
5.410 Srednjobosanski kanton
5.447 Hercegovačko-neretvanski kanton
2.145 Zapadnohercegovački kanton
1.807 Livanjski kanton
911 Posavski kanton
874 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Pročitajte još

Izdvajamo

Dr. Kemal Dizdarević kod Senada Hadžifejzovića: Alisa Mutap nije imala potres mozga, a posljedično ni amneziju

Dr. Dizdarević je bio jedan od članova tima vještaka iz KCUS-a koji su obavili vještačenje Alise Mutap, djevojke ubijenog...

Možda vas zanima i ovo