Nedjelja, 1 listopada, 2023

2018. godine podigao stambeni kredit od 100.000 KM: Evo šta je odlučio da uradi Banjalučanin kojem je rata skočila za 120 maraka

Preporučeno

Novim kreditom sa fiksnom kamatom zatvorit će postojeći kredit u banci kojoj trenutno vraća dug.

Banjalučanin, kojem je od 1. januara rata kredita povećana za nevjerovatnih 120 maraka, odlučio je da više ne strahuje zbog rasta EURIBOR-a.

Promjenjivu kamatu zamijenit će u fiksnu.

“Kada sam saznao koliko mi je banka povećala ratu, prvo mi trebalo neko vrijeme da dođem sebi. Onda sam uzeo telefon u ruke i zvao sve i jednu banku u Banjoj Luci da vidim kakve su mi mogućnosti”, priča za Srpskainfo ovaj Banjalučanin.

Upravo se čita:  U Austriji 230.000 praznih radnih mjesta, traže se radnici i iz BiH

U jednoj banci koja je njemu ponudila najpovoljnije uslove uzeće kredit sa fiksnom kamatnom stopom.

Novim kreditom sa fiksnom kamatom zatvorit će postojeći kredit u banci kojoj trenutno vraća dug.

“Jedna banka je zaista najpovoljnija i tu će mi rata biti 678 KM do kraja otplate, odnosno narednih 15 godina”, kaže ovaj Banjalučanin kojem je banka u kojoj ima postojeći kredit ponudila lošije uslove, odnosno veću kamatu za kredit sa fiksnom kamatom na 15 godina u odnosu na banku za koju se odlučio.

Upravo se čita:  Djevojci u centru Sarajeva išarali Mercedes: Kaže da nije nikoga zagradila niti nepropisno parkirala automobil

“Kada ništa ne bih mijenjao, otplaćivao bih 639 KM i rata će mi rasti sigurno još ovu i vjerovatno narednu godinu. Ostalo mi je da otplaćujem još 22 i po godine, a to je zaista dug period i ko zna šta će se sve izdešavati u naredne dvije decenije”, priča ovaj Banjalučanin.

Podsjetimo, ovaj mladi građanin Banja Luke podigao je 2018. godine stambeni kredit od 100.000 KM kako bi riješio stambeno pitanje.

Upravo se čita:  Sve su straže, sve su straže: U Gacku svaki mladić koga uhvatiš za ruku smatra se pripadnikom Četničke omladine

Kamata je promjenjiva što znači da je vezana za stopu EURIBOR-a, a inače svi krediti preko 15 godina su sa takvom kamatom.

Kredit je digao na 25 godina i rata mu je bila 501 KM sve do jula prošle godine kada je rata povećana na 513 KM zbog rasta EURIBOR-a, a od 1. januara rata mu je povećana na čak 639 KM.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo