Subota, 20 srpnja, 2024

Pucali na radnike zato što su tražili plate

Preporučeno

Tridesetak migrantskih radnika ranjeno je u četvrtak u pucnjavi na plantaži jagoda u Grčkoj nakon što su zatražili plate koje im nisu isplaćene.

atinaMigranti, uglavnom iz Bangladeša, ranjeni su u pucnjavi od najmanje jednog nadzornika u peloponeskom selu u južnoj Grčkoj. Nekoliko radnika je prebačeno u bolnicu ali nijedan od njih nije u kritičnom stanju. Vlasnik firme u selu Nea Manolada i jedan nadzornik su uhapšeni.

Nea Manolada, oko 260 kilometara zapadno od Atine, područje je u kojem je zaposleno na hiljade migrantskih radnika.
Dvjestotinjak radnika se okupilo kako bi zahtijevali svoje neisplaćene plate kada je najmanje jedan nadzornik plantaže otvorio vatru, javio je dopisnik BBC-a Mark Loven.

Policijski kapetan Haralambos Sfetsos izjavio je novinskoj agenciji AP da su se radnici kretali “u prijetećem maniru” prema nadzornicima kada je došlo do pucnjave.

Osim dvojice uhapšenih, objavljene su potjernice za još dvojicom.

Nea Manolada je ranije bila u središtu pažnje javnosti zbog eksploatacije migranata. Godine 2008. radnici su izveli štrajk zbog nehumanih uslova. Takođe su se pojavili izvjštaji o ranijim napadima na radnike.
Na društvenim mrežama trenutno je pokrenuta medijska kampanja da se bojkotuje voće iz Nee Manolade, nazivajući ih “krvavim jagodama”.

Savjet Evrope – vodeća evropska organizacija za ljudska prava – objavila je izvještaj u ovoj sedmici u kojem iznosi detalje o zlostavljanjima migranata u Grčkoj.

U izvještaju se upozorava na rastući talas rasističkog nasilja, navodeći da je “demokratija u riziku”. Izvještaj ističe ulogu neonacističke stranke Zlatna zora.
(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas