Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

26- godišnja Anesa Kajtazović kandidat je za američki Kongres

Preporučeno

Anesa Kajtazović ima 26. godina, porijeklom iz BiH, a s porodicom je u Ameriku došla 1997. godine. Dva puta je izabrana za Predstavnički dom Iowe. Sada najavljuje novu kandidaturu.

anesa-Anesa Kajtazović, porijeklom iz BiH, najavila je u nedjelju kako će se kandidirati za američki Kongres, javlja wcfcourier.com.

Anesa se prvi put za političku funkciju kandidirala 2010. godine kada je imala samo 23 godine. Postala je tako najmlađom ženom izabranom na tu funkciju u SAD-u. Tada je pobijedila nekadašnjeg gradonačelnika Waterlooa, republikanca, koji je inače važio za velikog favorita i ušla u Predstavnički dom Iowe. Dvije godine nakon toga opet je dobila povjerenje građana te je opet izabrana na istu funkciju. S obzirom na to da u Waterloo živi puno njezinih sunarodnjaka tada se slavilo nekoliko dana.

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

Anesa je sa sestrom, majkom i ocem došla u Waterloou u SAD-u 1997. godine, nakon što su ih više od četiri godine premještali po različitim izbjegličkim kampovima. Anesa je tada imala deset godina. Kasnije je novinarima ispričala da su se njezini roditelji borili i radili su različite, uglavnom fizičke poslove, kako bi njoj i mlađoj sestri omogućili “američki san”. “Oduvijek sam bila zainteresirana za politiku, još od malih nogu, kada sam kroz ratna dešavanja shvatila da je politka zaista važna,” kaže ova mlada Bosanka.

Upravo se čita:  Skandalozni podaci: Građani BiH posjeduju skoro dva miliona komada oružja

Tokom svog mandata u Predstavničkom domu Iowe, Anesa je kako kaže bila fokusirana na oblasti edukacije, obnovljivih izvora energije, kao i zdravstva.

“Gledala sam kako se majka bori s povredom koju je dobila na radu i sa zdravljem dok je tata radio dva posla kako bi nam platio obrazovanje. Trebamo nastaviti pomagati i davati podršku srednjoj klasi”, rekla je Anesa koja pripada demokratskoj stranci.

Upravo se čita:  Najavljene oluje i obilne padavine: Stiže promjena vremena, od "prave zime" nema ništa

2010. Anesa je postala najmlađom ženom izabranom na tu funkciju u Iowi i prvom Bosankom koja je izabrana u institucije ove američke države.

(Federalna.ba)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas