Utorak, 16 srpnja, 2024

29-godišnja Samira napustila posao kako bi vodila farmu koza

Preporučeno

Samira Fazlić, sa svojih 29 godina, odlučila je da napusti posao i posveti se odgoju djece i razvoju porodičnog gazdinstva.

U idiličnom selu Mileševo kod Prijepolja, smješteno je gazdinstvo koje postavlja nove standarde u poljoprivrednoj proizvodnji. Udruženje građana “Ruralna omladina Srbije” u saradnji sa opštinom Prijepolje, kroz projekt „Nekad ruralno sada digitalno: Promocija proizvodnje i prodaje lokalnih proizvoda od voća i povrća“, fokusira se na održivost i digitalnu transformaciju ruralnih područja. Jedan od sjajnih primjera ovog pristupa je priča o Samiri Fazlić, ženi koja je svoj životni put usmjerila ka razvoju poljoprivrednog gazdinstva koje danas predstavlja uzor mnogima.

Upravo se čita:  Tragedija kod Vrbasa: Beba se udavila u gumenom bazenu

Samira Fazlić, sa svojih 29 godina, odlučila je da napusti posao i posveti se odgoju djece i razvoju porodičnog gazdinstva. Ono što je počelo kao mala avantura sa dva jareta, razvilo se u prosperitetnu farmu koza sa 32 primjerka rase alpina. Fazlići su se brzo prilagodili zahtjevima tržišta, fokusirajući se na proizvodnju visokokvalitetnog i zdravog kozjeg mlijeka.

Prije svega, Samira se istakla svojom sposobnošću da transformiše preostalo mlijeko u kozji sir, koji je brzo stekao reputaciju zahvaljujući tradicionalnim metodama proizvodnje prenesenim od majke i bake. Njen mladi sir, ne samo da služi kao hranljiva delicija, već i kao lijek, privlači kupce iz najudaljenijih krajeva zemlje i inostranstva.

Upravo se čita:  Detalji stravičnog slučaja šokirali region: Otac mu stopala i dlanove stavljao na vrele ringle, petogodišnji dječak jedva preživio mučenje

Ovaj projekt ne samo da promoviše zdrave stilove života i podržava ostanak mladih na selu, već i dokazuje da tradicionalna poljoprivreda može uspješno da se integriše sa savremenim digitalnim trendovima. Samira Fazlić, kao jedna od rijetkih žena na čelu poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji, postala je inspiracija mnogima, dokazujući da je težak rad na selu ispunjen zadovoljstvom samostalnog upravljanja i ostvarenja sopstvenih ciljeva.

Upravo se čita:  Nevrijeme u Sloveniji: Padao grad veličine jajeta

U doba kada se mnogi mladi okreću urbanom životu, priča o gazdinstvu Fazlić služi kao podsjetnik na vrijednost i potencijal koji ruralne zajednice posjeduju. Kroz projekte poput ovog, “Ruralna omladina Srbije” i opština Prijepolje zajedno rade na podsticanju ekonomske održivosti i digitalne transformacije, osiguravajući da ruralna Srbija ostane vitalna i prosperitetna.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas