Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Japanska vlada smrznut će zemlju oko Fukushime

Preporučeno

Japanska vlada obećala je skoro 500 milijuna dolara za deaktiviranje nuklearne elektrane Fukushime koja je oštećena u katastrofalnom potresu 2011.

‘Svijet gleda možemo li izvesti sanaciju Fukushime, uključujući u to i rješavanje pitanja kontaminirane vode’, rekao je premijer Shinzo Abe ministrima koji su se sastali kako bi odobrili plan.

Međutim, komentira Reuters, objavljenim mjerama ne rješava se potpuno pitanje kontaminirane vode, nije jasna sudbina sadašnjeg vlasnika elektrane TEPCO-a a nije jasno ni tko će platiti cijeli račun, jer vladinih 500 milijuna dolara predstavlja tek dio troška deaktiviranja.

To je pitanje javne sigurnosti, zato država mora preuzeti vodeću ulogu i to što je brže moguće. Poslije ćemo vidjeti tko će snositi trošak, rekao je na konferenciji za novinare ministar gospodarstva Akira Amari.

Na drugoj konferenciji za novinare državni tajnik Yoshihide Suga rekao je da će vlada potrošiti 47 milijardi jena (473 milijuna dolara), od čega će 32 milijarde biti za igradnju velikog podzemnog zida od smrznute zemlje oko reaktora kako bi se zaustavilo istjecanje podzemnih voda i 15 milijardi jena za poboljšanje sustava pročišćavanja vode kako bi se smanjila radioaktivnost, prenosi Hina.

Fukushima-007

(Bljesak.info)

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas