Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Sjajna vijest za drvosjeće: Finac napravio prvo poboljšanje sjekire u 8.000 godina

Preporučeno

sjekiraaa

Penzionisani kontrolor leta Heikki Karna iz Finske dizajnirao je sjekiru koja čudno izgleda i koja može da iscijepa određeni komad drveta sa jednim zamahom.

Sjekira je ponovo proizvedena, prvi put u 8.000 godina sa zakrivljenom oštricom, koja je dizajnirana tako da se u trenutku udara o drvo, ona momentalno zaustavi.

Korisnici mogu biti bezbrižni kada je u pitanju korištenje ove sjekire, jer za razliku od obične, kod koje su povrede česte, ovdje je praktično nemoguće da se desi povreda.

Upravo se čita:  Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

Razlog zbog čega se povreda ne može desiti, leži u dizajnu sjekire sa zakrivljenom oštricom, koja se u trenutku udara o drvo, zaustavi.

Dizajner ove neobične sjekire je došao na ideju da napravi novu i bolju verziju sjekire iz Kamenog doba, dok je cijepao drvo u šumi i nekoliko puta bio vrlo blizu da se povrijedi.

Upravo se čita:  Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Kako bi pronašao novi i sigurniji način sječe drveta, počeo je razvijati mnogo prototipa, što je na kraju rezultiralo stvaranjem ove sjekire.

Kako je rekao sam Karna za njegovim izumom vlada ogromno interesovanje i pored cijene koja je prilično visoka za sjekiru, a inače košta 250 eura.

“Proizvodnja i prodaja novih sjekira ide odlično, ali problem je što ih ja ne mogu napraviti, koliko se traže i prodaju”, kroz smijeh govori Karna.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas