Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Sve Šmitove izmjene izbornog zakona stupile na snagu, šta slijedi

Preporučeno

Sedmica pred nama očigledno u znaku izbornog zakona, jer će i Vijeće ministra BiH razmatrati izmjene Izbornog zakona, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Stupile su na snagu sve izmjene izbornog zakona koje je krajem marta donio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit. Istovremeno se čeka da Centralna izborna komisija BiH naredne sedmice raspiše lokalne izbore koji će se održati u oktobru. Po svemu sudeći, prema Šmitovim pravilima.

A, sedmica pred nama očigledno u znaku izbornog zakona, jer će i Vijeće ministra BiH razmatrati izmjene Izbornog zakona, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Na sjednici CIK-a razmatrane su odluke za održavanje izbora u oktobru, i to one koje se odnose na nova pravila prema odlukama visokog predstavnika. Članovi su dali uputstva političkim strankama koje će morati sada otvoriti posebne račune za finansiranje izborne kampanje, dostavljati sve izvještaje o transakcijama, a moraju se odreći i korištenja javnih resursa. Razmatrano je i provođenje pilot-projekta koji se odnosi na upotrebu izbornih tehnologija, na deset posto biračkih mjesta u BiH.

“Ovo je naša obaveza i imamo sada otvoren prostor u izbornom zakonu i obavezu da nešto testiramo kako bismo ispunili jednu drugu zakonsku obavezu a to je da nakon ovih izbora u PSBIH pošaljemo studiju izvodljivosti vezanu za tehničke uslove i upotrebu izbornih tehnologija na nekim narednim izborima“, rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s državnim ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

I to je novina koju je svojim odlukama omogućio visoki predstavnik. Treba podsjetiti na to da je on Odlukom o izmjenama Izbornog zakona iz marta ostavio mogućnost političarima da sami izmijene izborna pravila. Maj teče, dogovora nema, pa je izvjesno da će izmjene koje je on donio stupiti na snagu i primjenjivati se, jer slijedi raspisivanje izbora.

“Treba imati na umu da nema baš previše vremena jer se moraju organizovati izbori, moraju završiti sve neophodne pripreme koje su važne kako za ove izbore tako i naredne“, rekao je Kristijan Šmit, 18. aprila ove godine.

Poboljšanje integriteta i nadzora pri glasanju i prebrojavanju glasova ključno je u izmjenama. Za očekivati je da će papirni listići biti elektronski skenirani i prebrojani, uz videonadzor, a novina je i da će CIK imenovati predsjednike i zamjenike svih biračkih odbora. Na to je uslijedila reakcija vlasti iz Republike Srpske. Usvojili su entitetski izborni zakon, iako nije stupio na snagu, planiraju na taj način provesti izbore.

Upravo se čita:  Smrt dvojice mladića u FBiH upalila alarme: O morbilima će se tražiti očitovanje i od resornog ministra

“Sva priča o “tehničkim izmjenama” Izbornog zakona BiH koje je, kao, nametnuo Šmit, a za koje neki smatraju da su stupile na snagu, svodi se na 2 stvari koje nemaju nikakve veze sa vladavinom prava, demokratijom i izborima, već isključivo sa vladavinom sile i velikim parama”, smatra Snježana Novaković Bursać.

“Vidjet ćemo šta će se desiti, ne želim biti pesimista – ovdje će proraditi razum, ne može postojati paralelni izborni sistem u BiH, to je aposlutno neprihvatljivo“, navodi Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”.

Partnerima u državnoj vlasti mnogo toga je neprihvatljivo. Ključno pitanje u izbornom sistemu BiH, bar za HDZ BiH, je način biranja članova Predsjedništva BiH koje nije riješeno. Za prijedloge HDZ-a Trojka ne nudi podršku, već svoja rješenja.

“Izbori će se desiti, ukoliko kolege iz SNSD-a i HDZ-a ne budu hrabri i ako ne budu smjeli uraditi što se od nas očekuje izbori će se desiti potpuno lelgalno, po postojećem zakonodavstvu, ono omogućava provođenje, očekujemo raspisivanje izbora i nove tehnologije na nekim mjestima“, kaže Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i šef bh. diplomatije.

Upravo se čita:  Završeno probijanje najdužeg tunela: “Od Sarajeva do Save 2026. godine potpuno spojen koridor Vc”

“Dogovor parntera na zadnjem zajedničkom sastanku u Sarajevu je da pokušamo u što skorijem vremenu, tada smo kazali 15 dana, u paralemntu usvojiti rješenja kako bi oni bili nadomjestak onome što je uradio visoki predstavnik“, rekao je krajem aprila Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Tako će biti zanimljivo pratiti sjednicu Vijeća ministra BiH. Jer sa Šmitovim izmjenama i podzakonskim aktima CIK-a BiH teško je očekivati da će se izbori provesti po nekom novom zakonu, za koje je mjesecima bilo vremena, ali ne političke volje. Osim toga, na snagu su stupile i Šmitove izmjene Ustava FBiH od aprila prošle godine, jer Federalni paralment u međuvremenu nije donio potrebne izmjene, javlja BHRT.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas