Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Polufinale Mundijala: Statistika na strani Holandije, Argentina trofejnija

Preporučeno

Foto: Guliver
Foto: Guliver

Reprezentacije Holandije i Argentina večeras od 22 sata po srednjoevropskom vremenu igraju polufinale Mundijala u Brazilu što će ujedno biti i njihov deseti međusobni susret u historiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U dosadašnjim međusobnim duelima ove dvije fudbalske reprezentacije, Holandija je upisala četiri pobjede, Argentina dvije, dok su tri utakmice završene neriješenim rezultatom. Holandija je u ovim susretima postigla 14, a Argentinci osam golova.

Inače, ovo je peti međusobni dule ove dvije fudbalske selekcije na svjetskim prvenstvima. Holandija je od dosadašnje četiri ostvarila pobjedu u dvije utakmice, dok je jedna završena neriješeno. Argentina je jednom pobijedila Holandiju i to u finalu Mundijala 1978. godine.

Zbog toga mnogi večerašnju utakmicu vide i kao susret u kojem će se Holanđani pokušati osvetiti Argentincima zbog poraza u finalu prije skoro četiri decenije.

Reprezentacija Argentine je do sada učestvovala na 16 svjetskih prvenstva i odigrala ukupno 75 utakmica, od čega je upisala 42 pobjede, 20 poraza i 13 neriješenih utakmica. Argentinci su dva puta osvajali titulu prvaka svijeta.

Argentinska nogometna reprezentacija, poznatija i kao „gaučosi“, nastupila je četiri puta u finalima svjetskih prvenstava uključujući i prvo finale u historiji 1930. godine koje su izgubili 4:2 od domaćina Urugvaja.

Također, Argentina je bila vrlo uspješna i na Copa Americi, osvojivši je rekordnih četrnaest puta. Prvenstvo Južne Amerike osvojili su 1941. 1945. i 1946. godine. Četrnaest puta su održane Pan američke igre, a Argentina je šest puta pobjeđivala. Argentinci su 1992. osvojili i FIFA Kup konfederacija i Kirin kup, a zlatnu medalju na Olimpijskim igrama „uzeli“ su u Atini 2004. godine.

S druge strane, selekcija Holandije je do sada igrala na ukupno deset Mundijala, odigravši ukupno 48 utakmica od čega je pobijedila u 26, a po 11 puta je izgubila i odigrala neriješeno. Holandija je osvojila Evropsko prvenstvo 1988. godine, ali zanimljivo je da je Holandija tri puta gubila u finalima svjetskih prvenstava i to 1974., 1978., i 2010. godine.

Na vrhuncu uspjeha, pri kraju 1970-ih nazvali su ih “Clockwork Orange” zbog izvrsnih dodavanja.

Holandija je za vrijeme 1970-ih izmislila “totalni nogomet”. Predvođeni Ajaxom iz Amsterdama i izvrsnim nacionalnim igračima Johanom Cruijffom i Rinusom Michelsom uspjeli su postići uspjeh od dva uzastopna finala svjetskog prvenstva. Momčad se još ojačala nakon osvojenog EURO-a 1988., došli su u polufinale EURO-a 1992., 2000. i 2004., a na SP-u 1998. bili su četvrti.

Večerašnja utakmica bit će neizvjesnija ako se u vidu ima činjenica da je statistika na strani Holandije ali je Argentina trofejnija selekcija na dosadašnjim svjetskim prvenstvima, piše Anadolu Agency.

Izdvajamo

Izdvajamo

“Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH”: Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što...

Pripadnik Oružanih snaga BiH Mladen Jovičić pomogao je porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu Doboj - Banjaluka. Priča kako...

Još vijesti za vas