Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Serhatlić: Beogradu je potrebno najmanje još deset džamija

Preporučeno

aa_picture_20140725_2882099_web

Iznijevši podatak da u srbijanskoj prijestolnici trentuno živi oko 120 hiljada muslimana, Serhatlić tvrdi da je tom gradu nedovoljna jedna, Bajrakli džamija, i da je potrebno izgraditi još najmanje deset džamija

Prema podacima Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), u Beogradu živi oko 120 hiljada muslimana, ali u ovom gradu nema muslimanskog mezarluka (groblja) od odlaska Turaka i to je važno da se upiše, ističe na početku razgovora za Anadolu Agency (AA) predsjednik beogradskog Medžlisa Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Smajo Serhatlić, upitan kako žive muslimani u tom gradu.

Serhatlić, koji je i zamjenik predsjednika Sabora IZuS, kaže da je u prijestolnici Srbije prije ratova bilo oko dvjesto hiljada muslimana.

Upravo se čita:  Preminuo otac Tošeta Proeskog: Tužnu vijest objavila kćerka Dora

„Od tih 120 hiljada, neka je deset posto vjernika, i nemaju gdje da klanjaju. U Bajrakli džamiju ne može da stane više od 200-300 ljudi. Ostali su prepušteni sami sebi“, ukazao je Serhatlić, podvukavši da je „živjeti u Beogradu kao musliman prilično naporno i teško“.

Rodom Bosanac iz Odžaka, a već 34 godine živi i radi u bivšoj jugoslovenskoj i sada srbijanskoj prijestolnici, hadži-Smajo Serhatlić, objašnjavajući razloge teških uvjeta za život jednog muslimanskog vjernika u Beogradu, navodi da je razlog tome što nema nikog da brine o muslimanima.

Upravo se čita:  Unuk Josipa Broza Tita pisao molbu zemljama Pokreta nesvrstanih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

„Nema ozbiljne pomoći države. Treba makar desetak džamija ili barem jedan veliki islamski centar sa pratećim objektima“, kazao je on.

Tokom razgovora u kancelariji Medžlisa, u blizini Kelenić pijace, u prizemlju Kičevske 13, zastupnik jedne od dvije islamske zajednice koje od 2007. godine odvojeno djeluju u Srbiji, naglašava i da nije bilo ozbiljnijih problema za obične građane – muslimane od strane njihovih komšija.

Dok nam pokazuje fotografije sa sandžakim muftijom Mumaerom Zukorlićem i bivšim eisu-l ulemom IZ BiH Mustafom ef. Cerićem, podsjeća da je i devedestih, kada je i bio predsjednik SDA za Beograd, napadan od strane „arkanovaca“ i kao javna ličnost bio proganjan.

Upravo se čita:  Alma popila kafu sa jetrvom, pa s troje djece skočila u rijeku: Njen suprug uhapšen, navodno imao aferu sa drugom ženom

Običan narod, koji je uglavnom radnička klasa, prema njegovim riječima, ne dira niko, desi se ponekad neki manji incident.

„Veoma je lahko biti musliman u Novom Pazaru, Kosovu i Bosni. Ovdje treba biti musliman. Zato nam treba pomoć svih mislimana svijeta. Prema broju vjernika, deset džamija treba“, poručio je Serhatlić i uputio apel da se pokrene akcija za izgradnju džamija u Beogradu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Predsjedavajući Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Savezne Republike Njemačke dr. Frank-Walterom Steinmeierom prvog dana zvanične...

Još vijesti za vas