Srijeda, 1 svibnja, 2024

Prosječna plata za juni iznosila 829 KM

Preporučeno

Ilustracija (Foto: Bh-index)
Ilustracija (Foto: Bh-index)

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim subjektima u BiH za juni ove godine iznosila je 829 KM, što pokazuje nominalni pad za jedan posto u odnosu na decembar lani, dok je nominalno viša za 0,9 posto u odnosu na juni prošle godine.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plata od 526 KM bila je u administrativnoj i pomoćnoj uslužnoj djelatnosti, 529 KM u u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, dok je prosječna neto plata u građevinarstvu iznosila 541 KM.

U proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji prosječna neto plata u junu iznosila je 1.329 KM, u finansijskoj djelatnosti i osiguranju 1.324, dok je prosječna neto plata od 1.220 KM bila u sektoru informacije i komunikacije.

Prosječna mjesečna bruto plaća u BiH za juni ove godine iznosila je 1.286 KM, što pokazuje nominalni pad za 1,7 posto u odnosu na decembar 2013. godine, dok je u odnosu na juni prošle godine nominalno viša za 0,2 posto.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas