Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Preporučeno

Predsjedateljica Krišto je zahvalila članovima Radnog tima u Bosni i Hercegovini i Delegaciji Europske unije u BiH na predanom radu tijekom usuglašavanju reformske agende.

Radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, usuglasio je Listu reformi s kvalitativnim/kvantitativnim koracima za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan.

Lista reformi koju je odobrio Radni tim je skoro u cijelosti usuglašena s prijedlozima Europske komisije, odnosno više od 97 posto reformskih aktivnosti usuglašeno je s predstavnicima Europske komisije i Delegacije EU-a u BiH.

Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH proslijedit će danas usuglašenu Listu reformi Europskoj komisiji, kako bi se dogovorenom dinamikom ispunio ovaj ambiciozni plan u razdoblju od 2024. do 2027. godine.

Upravo se čita:  U koje države građani BiH mogu ući sa ličnom kartom? Ako vam ističe pasoš, dobro je znati ovo!

Usvajanje Liste reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan omogućit će Bosni i Hercegovina da od Europske komisije dobije oko milijardu eura kojim će biti podržane reforme u brojnim područjima. Cilj je omogućiti snažniji rast ekonomije, osigurati vladavinu prava, funkcionalnije institucije, kao i osnažiti poslovnu klimu i sačuvati ljudske resurse u BiH. Reforme su, istodobno, usmjerene na stvaranje uvjeta za osiguranje održive (zelene) energije, digitalnu tranziciju, bolju IT infrastrukturu, uključujući unapređenje kibernetičke sigurnosti.

Upravo se čita:  Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet, na potezu Dom naroda

Predsjedateljica Krišto je zahvalila članovima Radnog tima u Bosni i Hercegovini i Delegaciji Europske unije u BiH na predanom radu tijekom usuglašavanju reformske agende. Naglasila je kako su predstavnici svih razina vlasti u BiH uključeni u Radni tim i na ovaj način iskazali odlučnost i predanost europskom putu i konstruktivnom unutarnjem dijalogu u korist svih u Bosni i Hercegovini.

Europska komisija je ranije predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura za razdoblje od 2024. do 2027. godine koji bi zemljama regije omogućio da intenziviranjem reformi značajno ubrzaju proces proširenja i ekonomski rast, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas