Četvrtak, 2 svibnja, 2024

NATO želi BiH u svom članstvu

Preporučeno

nato-stol (1)

BiH je pozvana da dalje napreduje prema NATO-u koji bi želio da vidi BiH integrisanu u svoje članstvo, za šta je potrebno uraditi još dosta posla, izjavio je komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Kristofer Peti. Peti je u pauzi panel-diskusije u Sarajevu  o temi “Šta je NATO partnerima /nama/, šta su partneri /mi/ NATO-u”, izjavio novinarima da cijeli region ide u pravcu NATO-a, te da bi “bilo prikladno da BiH ide u istom smjeru”.

“Situacija u svijetu postaje sve komplikovanija, a efikasnost, sposobnost i kapaciteti odbrane na globalnom nivou mogu se bolje ostvariti putem kolektivne odbrane, putem NATO-a”, rekao je Peti.

Upravo se čita:  Metalci i trgovci protestnim šetnjama u borbi za svoja prava: Kad će bolji život za radnike?

On je naglasio da svaka zemlja daje određen doprinos nastojanjima NATO-a, a da BiH ima bolju sposobnost od drugih, a to je sposobnost uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava.

“U tom području, BiH ima najbolje vojne kapacitete i to je veoma značajan doprinos koji ona može da pruži”, istakao je Peti.

Predsjednik NATO koordinacionog tima u ime Savjeta ministara BiH Ana Trišić-Babić rekla je da će BiH otvoriti razgovore o ulasku u NATO kada dobije poziv da postane članica, što se do sada nije desilo.

“Mi još nismo došli u situaciju da nas NATO poziva. NATO nam, kao i zemljama u regionu, uvijek kaže da su `vrata otvorena`, a mi prvo moramo da dođemo do tog standarda da bi NATO članice procijenile da li vrijedi da nas pozovu u svoje članstvo”, rekla je Babićeva.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč rekao je da je cilj Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH da BiH uđe u NATO i evroatlantske integracije u skladu sa zakonom i da ispunjava svoje misije.

“Zajedno sa NATO-om kroz program `Partnerstvo za mir` i dostupnim alatima usvajamo standarde kako bi djelovali u BiH i operacijama očuvanja mira izvan zemlje. Iako zbog neslaganja u vezi sa knjiženjem vojne imovine ne učestvujemo u MAP-u u punom kapacitetu, sa partnerima u regionu učestvujemo u vježbama i obuci, posebno sada kada nismo u dovoljnoj mjeri angažovani u ISAF misiji”, naveo je Jeleč.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

Član parlamentarne Komisije za odbranu i bezbjednost Beriz Belkić smatra da bi članstvo u NATO-u u BiH “donijelo stabilnost, otklonilo tjeskobu i strahove i dovelo u kreativnu situaciju perspektive”.

“Teže je odgovoriti na pitanje za šta smo mi potrebni NATO-u. Očigledna je borba za svaku stopu zemaljske kugle, a BiH po svom geopolitičkom položaju gravitira Evropi gdje je NATO dominantan i očigledno je da mu je u interesu da ovaj prostor bude njihova zona”, smatra Belkić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas