Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Prva Konferencija za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini

Preporučeno

CMBEBIH2015-LOGO1

Društvo za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH) okuplja veliki broj univerzitetskih profesora, doktora, inžinjera i tehničara iz oblasti medicine i inžinjeringa.

Svojim radom Društvo želi da doprinese razvoju struke kroz međusobna povezivanja, razmjenu iskustava, znanja, informacija, dodatne edukacije i praktična usavršavanja, kao i pisanje prijedloga za promjene podzakonskih akata na nivou države. Građenje standarda, kriterija i procedura, statusa u struci i društvenoj zajednici su od posebne važnosti što se ostvaruje uključivanjem u različite oblike strukturnog angažovanja i postavljanjem zahtjeva i ciljeva pred članove društva i organizaciju kojoj po svom obrazovanju i profesiji pripadaju.

Projekat na kojem su članovi Društva trenutno angažovani je “Prva Konferencija za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini” (CMBEBIH), koja će se održati od 13. do 15. marta 2015. godine, na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu. Konferencija predstavlja značajan događaj obzirom da je Bosna i Hercegovina prvi put domaćin ovakve konferencije, a koju podržava Internacionalna Federacija za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE) i Europska aliansa za medicinski i biološki inžinjering (EAMBES). Istraživači iz akademske zajednice, biomedicinskih institucija i industrije imaju jedinstvenu priliku za razmjenu ideja i predstavljanje svojih posljednjih dostignuća unutar svih oblasti biomedicinskog inžinjeringa pod sloganom “Proširi svoje horizonte kroz biomedicinski inžinjering”. Cilj Konferencije je da se fokusira na sljedeća polja u oblasti medicinskog i biološkog inžinjeringa: obrada biomedicinskih signala, snimanje i obrada slika, informatika u zdravstvu, e-zdravlje i telemedicina, biosenzori i bioinstrumenti, biomaterijali, biomehanika, robotika i minimalno invazivne operacije, inžinjering kardiovaskularnih, respiratornih i endokrinih sistema, molekularni, ćelijski i tkivni inžinjering, te biomedicinski inžinjering u obrazovanju.

U svojstvu predavača na Konferenciji, najavljen je dolazak Predsjednika Internacionalne Federacije za medicinski i biološki inžinjering, Ratka Magjarevića, eminentnih svjetskih, ali i domaćih stručnjaka iz oblasti medicine, inžinjeringa, telemedicine, kao i predstavnika državnih službi, ministarstva, privatnog sektora te drugih uvaženih gostiju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas