Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Mirna Alibegović, studentica sa nevjerovatnih pedeset desetki u indeksu!

Preporučeno

5474e6d8-1538-436e-8913-5dbbb0765237-mirna-alibegovic-tuzlanski-baa-718x446

TUZLA – Mirna Alibegović, dobitnica priznanja “Zlatna plaketa Univerziteta u Tuzli za postignut uspjeh u studiju”, diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli u julu 2014. god. i ostvarila prosječnu ocjenu od 9,82. Mirna je Pravni fakultet okončala sa ukupno pedeset desetki u indeksu, od ukupno 55 ispita u toku studija, prenosi Tuzlanski.ba.

U toku svog četverogodišnjeg studija dobitnik je i brojnih priznanja i nagrada kako na bosanskohercegovačkoj, tako i na međunarodnoj sceni. Između ostalog, 2013. god. od strane OSCE-a proglašena je za najboljeg govornika na „Javnoj debati na temu diskriminacije u zakonodavstvu Bosne i Hercegovine“, a iste godine na Državnom debatnom takmičenju izabrana je za najboljeg debatanta i tako postala predstavnik Bosne i Hercegovine na Svjetskoj debatnoj konferenciji i takmičenju u Irskoj.

Ova uspješna mlada djevojka smatra da je svaki put koji vodi do određenog uspjeha, naročito onog zlatnog, trnovit i pun lijepih, ali i onih manje lijepih i stresnih momenata. Ona kaže da se uspjeh ne mjeri onime što smo postigli, nego preprekama koje smo morali prevazići da bismo došli do konačnog cilja.

Upravo se čita:  Kanada će kosponzorisati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

– Kada je u pitanju studentski uspjeh, smatram da inteligentcija definitivno nije presudna. Faktor sreće je sasvim sigurno poželjan, ali sam po sebi isto tako nije dovoljan. Ono što predstavlja ključ i recept za uspjeh je nešto što svaki čovjek nosi u sebi, a to su vjera u samog sebe i što je najvažnije predan rad – kaže Alibegović.

Motivacija i podrška

Najveća motivacija i podrška tokom studiranja bili su joj, kako kaže, porodica i još jedna posebna osoba u njenom životu.

– Posebnu zahvalu dugujem svojoj majci, bez koje danas ne bih bila ono što jesam. Ono što me najviše motiviralo da se posvetim pravnoj nauci je možda i trenutno stanje u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi, te moja uvjerenost da se rješenje upravo krije u mladim ljudima i inovativnim idejama, koje će našu državu odvesti u neku bolju budućnost- dodaje Alibegović.

Upravo se čita:  Naoružajte se strpljenjem: Kolone vozila na graničnim prelazima

Kvalitet obrazovanja u BiH

Tokom studija posjećivala je brojne konferencije i seminare gdje je imala sam priliku susresti se sa kolegama iz brojnih evropskih država. Kaže da je nepobitna činjenice da naša država zaista ima vrlo visok stepen kvalitete u obrazovanju.

– Svakako da su ulaganja drugih država na tom polju nesrazmjerno veća, ali mladi ljudi koji dolaze iz naše države i imaju čast da je predstavljaju na međunarodnim skupovima, uvijek budu ocijenjeni pozitivnim kritikama. Ono čemu treba posvetiti pažnju u budućnosti, kada je riječ o podizanju kvalitete obrazovanja u BiH, jeste praktični dio nastave. Pohvalna je činjenica da su bosanskohercegovački univerziteti već počeli graditi saradnju sa stranim univerzitetima i organizacijama u pogledu projekata za studente, što je iz mog vlastitog iskustva, pored čvrste teoretske podloge, ključni elemenat u pripremi za početak buduće karijere i rada u praksi – kazala je Alibegović.

Upravo se čita:  Bećirović s ambasadorima Kvinte, EU i OHR-a: BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom

Ne želi napustiti državu

Iako je eminentno da stopa nezaposlenosti iz godine u godinu raste u BiH, uspješna Mirna Alibegović kaže da ne želi napustiti našu državu jer smatra da bi na taj način izgubila motiv zbog kojeg je i radila na polju svog obrazovanja.

– Sve što učinimo za budućnost ove države, predstavlja i budućnost naše djece, ali osim sa aspekta ekonomskog prosperiteta, ovo pitanje treba posmatrati i sa onog sentimentalnog. Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom, zar ne? – zaključuje Alibegović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas