Četvrtak, 2 svibnja, 2024

U Zavidovićima uskoro 135 novih radnih mjesta

Preporučeno

U poslovnoj zoni Ekonomija Batvice u Zavidovićima uskoro bi trebala početi proizvodnja specijaliziranih mašinskih dijelova za turbine, termoelektrane, brodske motore te odlivke za vjetrenjače.

Zavidovići (Foto: Wikipedia)
Zavidovići (Foto: Wikipedia)

Rezultat je to zajedničkog ulaganja domaćih i italijanskih investitora. Posao će u prvoj fazi proizvodnje dobiti 135 radnika, a pedesetak ih je već angažirano.

U prostor i opremu do sada je uloženo oko tri miliona maraka, a investitori najavljuju proširenje proizvodnih kapaciteta i dodatna ulaganja od oko 800.000 eura.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

U situaciji kada je u općini Zavidovići neuposleno oko 7.000 osoba, ovaj je projekt mobilizirao i općinsku administraciju, pa su sve potrebne procedure u vezi s pokretanjem proizvodnje efikasno i brzo provedene. I iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona najavljuju podršku ovom i sličnim poslovnim poduhvatima. Kantonalni premijer Fikret Plevljak tvrdi kako će se ovaj kanton i dalje truditi da stvara povoljan poslovni ambijent kako bi motivisali inostrane ulagače da dolaze u ZDK kako bi se zaposlio što veći broj ljudi.

Upravo se čita:  Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Načelnik Općine Zavidovići Suad Omerašević rekao je kako se nada se da će primjer ove investicije biti pokazatelj i drugima da će kapital koji ulože u BiH biti siguran.

U drugoj fazi ovog projekta, koja bi trebala biti realizirana do kraja ove godine, investitori najavljuju upošljavanje još 370 radnika jer je planirano proširenje proizvodnje te izgradnja livnice. Da je riječ o ozbiljnim namjerama potvrđuje i podatak da je za te namjene u Poslovnoj zoni već kupljeno 10.000 metara kvadratnih zemljišta.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

(Federalna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas