Srijeda, 1 svibnja, 2024

Novalić: Pripremamo fiskalnu reformu koja će smanjiti obaveze na platu!

Preporučeno

Federalna vlada je opredijeljena za ekonomske reforme, ali uz zadržavanje dostignutog socijalnog nivoa, jer cijenimo da je Bosna i Hercegovina socijalno vrlo napeto društvo i ne možete doći u poziciju raditi ekonomske reforme ako ćete time narušiti socijalnu ravnotežu ili smanjiti socijalna davanja.

Shvatili smo da ekonomske reforme možemo provoditi samo ako zadržimo socijalnu snošljivost i budžetsku ravnotežu. Zato smo došli u Washington i zato nam je potrebna potpora MMF-a i Svjetske banke – izjavio je premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, gostujući u programu Glasa Amerike (VOA) na jezicima naroda u BiH.

Novalić predstavlja FBiH u razgovorima koje u Washingtonu vode državni i entitetski dužnosnici s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, a u cilju nastavka financijske i tehničke pomoći tih međunarodnih financijskih institucija Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  U dijelu BiH stupila na snagu Uredba o maržama, kazne za kršenje do 10.000 KM

Premijer Novalić je kazao kako ovi sastanci imaju pripremu ulogu, dok će razgovori koji slijede u BiH od 28. aprila do 13. maja biti konkretniji „uz rad na jednom egzekutivnom planu koji bismo kasnije svi provodili i poštivali“.

-Mi smo tu da im izložimo svoj koncept ekonomskog rasta i zapošljavanja koji se visoko podudara s njihovim gledištima. Obrađivali smo isti uzorak, probleme u BiH i valjda smo samim tim došli i do istih recepata za liječenje. Tako da nam se programi umnogome podudaraju, ali ipak smo tu da predočimo naš program srednjoročne reforme, naročito u četiri oblasti – radno-pravnom zakonodavstvu, poslovnom okruženju, fiskalnoj reformi koja ima glavni cilj smanjiti obveze na platu i konačno održavanje socijalne sfere. Na tom putu želimo prvo postići jednu kompatibilnost s MMF-om i Svjetskom bankom, a nakon toga tražiti njihovu potporu i ne samo financijsku, već i tehničku i stručnu pomoć – pojasnio je Novalić.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Govoreći o novouspostavljenoj izvršnoj vlasti u Federaciji Novalić je naglasio da većina ministara dolazi iz realnog sektora, što pokazuje da su i stranke koje su imenovale Vladu shvatile što je glavno pitanje.

-Isto kao što je EU promjenila svoje prioritete i u BiH su se presložile neke karte i rečeno je da je sada vrijeme ekonomskih reformi koje bi trebale rezultirati rastom zapošljavanja, što je najteže i glavno pitanje u BiH. Nova vlada, dakle, ima performanse, ima percepciju i osposobljena je praviti reforme unutar realnog sektora. To je ključna stvar koju moramo raditi u predstojećem vremenu – kazao je Novalić za VOA.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas