Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Identifikovano 70% nestalih u BiH, EU će nastaviti finansirati ICMP

Preporučeno

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark sastao se u četvrtak u sjedištu ICMP-a u Sarajevu sa generalnom direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Generalna direktorica Bomberger upoznala je ambasadora Wigemarka na dostignućima ICMP-a, koji je osnovan 1996. godine i radi na pronalaženju nestalih u Bosni i Hercegovini. Ambasador Wigemark je obaviješten o zaključcima niza sastanaka u organizaciji ICMP-a sa kreatorima politika i predstavnicima porodica nestalih u prvom kvartalu 2015. godine.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

Do danas, prema statistici ICMP-a, identifikovano je više od 70% nestalih osoba u BiH, što predstavlja postignuće bez presedana.

Još uvijek se traga za oko osam hiljada nestalih osoba, što znači da se od domaćih i međunarodnih institucija očekuje da nastave raditi na njihovom pronalaženju i identifikaciji.

Ambasador Wigemark naglasio je važnost rješavanja pitanja nestalih osoba i osiguravanje održivog mira i sigurnosti u široj regiji. On je napomenuo da porodice nestalih imaju zakonom garantirano pravo na istinu o sudbini svojih najmilijih i okolnostima njihovog nestanka, kao i pravo na adekvatnu pravnu istragu o svakoj nestaloj osobi.

Upravo se čita:  Onkološki pacijenti i dalje bez lijekova

Ambasador Wigemark je izjavio da će Evropska unija nastaviti finansirati aktivnosti ICMP-a u BiH, te da se nada da će obitelji nestalih uskoro pronaći svoje najmilije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas