Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Inzko pohvalio ulogu Transparency Internationala u borbi protiv korupcije

Preporučeno

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je da je činjenica da je BiH i dalje pri samom dnu ljestvice zemalja zapadnog Balkana s visokim stepenom percepcije o rasprostranjenosti korupcije, jasan znak da predstoji dug put koji BiH treba preći kako bi iskorijenila korupciju.

To je istakao na sastanku s predstavnicima delegacije Transparency Internationala (TI) koji je održan danas u Sarajevu.

Razgovori su bili fokusirani na reformu javne uprave i napore za unapređenje procedura javnih nabavki, što su sagovornici ocijenili kao važne zadatke u sveukupnoj borbi protiv korupcije.

Inzko je naglasio da su praćenje situacije i izvještavanje javnosti o efikasnosti napora koje lokalne institucije poduzimaju u borbi protiv korupcije osnovni preduvjeti za jačanje vladavine prava u BiH.

– Aktivnosti TI bile su značajne, i to ne samo u smislu usmjeravanja pažnje građana na ovaj problem, nego i u vršenju pritiska na vlasti da implementiraju antikorupcijski reformski program, kao i u zagovaranju međunarodnih standarda u okviru borbe protiv korupcije – kazao je Inzko.

Sudionici na sastanku su se saglasili da civilno društvo i mediji imaju važnu ulogu u informiranju građana o posljedicama korupcije.

– Korupcija slabi povjerenje građana u demokratske institucije i vladavinu prava, nanosi štetu ekonomiji i onemogućava državu u prikupljanju prijeko potrebnih poreskih prihoda – upozorio je Inzko.

Poručio je da, samo ukoliko građani shvate puni obim štete koju korupcija nanosi svakom pojedinačno i BiH u cjelini, moći će potaknuti vlasti da poduzmu efikasne mjere, saopćeno je iz OHR-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas