Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Boys: Poslije Srebrenice smo rekli nikada više, a šta je sa Sirijom?

Preporučeno

Jedan od vodećih škotskih humanitaraca koji je bio na čelu ICMP-a (Međunarodna komisija za nestale osobe) za Zapadni Balkan do prošle godine i koji je dao nemjerljiv doprinos identifikaciji žrtava gencocida u Srebrenici Adam Boys pozvao je zapadne zemlje na intervenciju u Siriji, piše bh. novinska agencija Patria.

Boys je kazao da je izostala reakcija svijeta kada se u BiH vršio genocid u Srebrenici i da je tada rečeno „Nikada više“, a šta je danas sa Sirijom.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

– Izračunali smo da je u Siriji nestalo 80.000 ljudi, ne samo da su ubijeni, već su zakopani u masovne grobnice, a fotografije načinjene iz zraka to su dokazale. Ipak, nema intervencije – kaže Boys.

Iako je svjestan da je situacija komplikovana, smatra da nije dovoljno samo reći „Ne“, već treba i djelovati.

On je podsjetio da je u BiH od 30.000 nestalih, pronađeno i identificirano 22.000. Od 8.372 žrtve genocida identificirano ih je 6.390.

Upravo se čita:  Zbog nesposobnosti političara BiH bi mogla ostati bez dvije milijarde KM

Boys će u Edinburgu (Edinburgh) u petak 10. jula prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice genocida u okviru sedmice Sjećanja na Srebrenicu (Srebrenica Memorial) koju organizira Remembering Srebrenica od 5. do 12. jula.

Boys je upozorio i na dešavanja u Ukrajini gdje je već 2.000 ljudi nestalo, a posebno su ugroženi Tatari na Krimu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas