Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Mehmedović: Rezolucija o Srebrenici će biti opomena mladim generacijama

Preporučeno

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović izrazio je očekivanje da će Vijeće sigurnosti UN-a danas usvojiti rezoluciju o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija.

– UN će na neki način odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i ukazati na činjenicu da UN, koji snosi odgovornost, ipak nosi teret za sve što se tamo desilo – ocijenio je Tahirović u izjavi za Fenu.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović istakla je da se genocid u Srebrenici desio “pod zastavom UN-a koji su pali na ispitu 1995. godine”.

– Ta rezolucija neće ništa pomoći osobama koje su izgubile svoje najmilije, ali će biti opomena mladim generacijama – potcrtala je Mehmedović u izjavi Feni.

Vijeće sigurnosti UN-a danas bi na sjednici trebalo da glasa o rezoluciji o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija. Sjednica bi trebala početi u 16 sati.

Velika Britanija je sinoć podnijela konačnu verziju rezolucije, u kojoj je ostala formulacija o osudi genocida u Srebrenici. U rezoluciji se govori i o osudi svih drugih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni na svim stranama.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas