Srijeda, 1 svibnja, 2024

Akcija SIPA-e na Bjelavama: Pretresi, hapšenja zbog sumnje na organizirani kriminal i prostituciju

Preporučeno

U ranim jutarnjim satima su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli akciju na Bjelavama. Ovu informaciju je potvrdila Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

“Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros započeli su realizaciju operativnih akcija kodnih naziva Coral i Tango koje se paralelno provode na području Sarajeva. Na terenu se nalazi više od 100 policijskih službenika SIPA-e.

Upravo se čita:  Nova velika policijska akcija u BiH, zaplijenjeno devet kilograma droge

U okviru akcije Coral slobode je lišeno deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 342. KZ FBiH „Organizirani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, teška krađa i organiziranje otpora, a prvoosumnjičeni dovodi se u vezi i sa navođenjem na prostituciju. U toku su pretresi objekata na 10 lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dodatnih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Upravo se čita:  Bećirović s ambasadorima Kvinte, EU i OHR-a: BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom

U okviru akcije „Tango“ slobode je lišeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo navođenje na prostituciju.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemjesečnih istraga koje su proveli istražitelji SIPA-e pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva”, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas